Terug

Volg Hart van Nederland

OM vervolgt Derksen niet voor liquidatie-uitspraak Baudet, zaak geseponeerd

112

10 feb 2023, 15:09

Het Openbaar Ministerie gaat Johan Derksen niet vervolgen voor zijn liquidatie-uitspraak over Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Dat heeft het OM Den Haag vrijdag laten weten. Na ruim vier maanden onderzoek wordt de zaak geseponeerd.

Volgens het OM is "er geen bewijs gevonden dat de verdachte opzettelijk wilde aanzetten tot liquidatie van Baudet". Derksen maakte de opmerking half september aan het begin van een uitzending van Vandaag Inside. "Hij legde meteen uit wat hij met de opmerking bedoelde", aldus de woordvoerder van het OM. "Bovendien telt de context van het programma mee. De verdachte verkondigt daar wel vaker zijn mening."

'Heb er slecht van geslapen'

Johan zou Johan niet zijn als hij niet zou reageren op het nieuws. Tijdens het programma Vandaag Inside zegt hij grappend: "Ik heb er drie maanden heel slecht van geslapen." Daaraan voegt hij toe dat hij niet opkijkt van de beslissing van het OM: "Je hoeft mij niet te serieus te nemen, het is allemaal satire."

Tafelgast Hélène Hendriks heeft wel nog een mening over de hele situatie: "Het slaat helemaal nergens op. Er liggen meer dan 1500 zaken te wachten, waaronder ernstige zededelicten. Er zijn 200 rechters te weinig en toch vinden ze deze zaak belangrijk."

Strafbare uiting?

Het Openbaar Ministerie in Den Haag kondigde ruim vier maanden geleden aan te onderzoeken of Derksen met zijn opmerking over Thierry Baudet een strafbare uiting had gedaan. Het zogeheten Team Bedreigde Politici concludeerde dat er sprake is van "een mogelijke opruiing" door Derksen. Na deze conclusie zette Baudet zijn aangifte tegen Derksen door.

Derksen zei half september in een uitzending van de Talpa-talkshow Vandaag Inside dat hij vond dat Baudet geliquideerd moest worden. Direct na zijn opmerking voegde de analist eraan toe dat het een verspreking was. Hij bedoelde naar eigen zeggen "dat ze Baudet uit de Kamer moeten schoppen".

Iedere dag is er TV-TALK, een podcast van Hart van Nederland. Daarin de belangrijkste fragmenten van de televisieavond:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

ANP

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Vandaag Inside.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.