Terug

Volg Hart van Nederland

NVWA en politie doen controle bij 'horrorfokker' Eersel: tientallen honden meegenomen

112

22 dec 2022, 17:46

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ongeveer dertig honden in bewaring genomen die bij een Brabantse hondenfokker leefden. De NVWA laat donderdag weten dat tijdens een herinspectie bleek dat de man, na eerder opgelegde maatregelen, niet de nodige zorg gaf. Er zaten te veel honden in een hok, er waren honden met gebitsproblemen en vervuilde honden. De honden die onmiddellijk (medische) zorg nodig hebben zijn in bewaring genomen en naar een plek gebracht waar voor ze gezorgd wordt. Eerder liet de advocaat van de fokker aan Hart van Nederland weten dat het om 'een paar honden' zou gaan.

Vaker de fout in

Het was de tiende keer dat controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) langsgingen bij de fokker. Eerder stuitte de instantie al op meerdere overtredingen. Zo kwamen honden te weinig buiten, hadden ze te weinig vloeroppervlakte in hokken en was de kwaliteit van het drinkwater slecht.

Met dwangsommen dacht dat NVWA de fokker op het juiste pad te krijgen. Toch was er geen verbetering te zien. Een woordvoerder van de NVWA meldt aan de Brabantse omroep dat “er wordt gecontroleerd hoe de situatie nu is”. Wanneer de veiligheid van de honden nog steeds in het geding is, kan er worden ingegrepen.

Volgens Lars Pronk, de advocaat van de fokker zijn 'een paar honden meegenomen voor controle', volgens hem waren de dieren onder behandeling. "Die komen ook gewoon weer terug." Tijdens de controle zijn er volgens de fokker ook geen 'schrikbarende dingen geconstateerd.'

Doodbijten

House of Animals is blij met het nieuws. Woordvoerder Karen Soeters tegen Hart van Nederland: "Het gaat om 500 tot 600 honden. De honden moeten gewoon beschermd worden tegen deze houder. Wij hebben een undercoveractie ingezet en zijn echt geschrokken van wat we daar aantroffen. Honden zitten in veel te kleine hokjes, dieren die gebeten zijn door anderen en moederhonden die de puppy's doodbijten omdat ze getraumatiseerd zijn."

De hondenfokker moet sowieso aan het einde van het jaar zijn bedrijf op de huidige locatie zijn fokkerij sluiten. De rechter oordeelde in november dat het bedrijf in strijd is met het bestemmingsplan op de plek. De zaak werd aangespannen door de gemeente Eersel. De uitspraak heeft geen invloed op het mogen fokken van honden.

De NVWA houdt de fokker de komende tijd in de gaten.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.