Terug

Volg Hart van Nederland

Noodverordening rond huis stikstofminister Van der Wal: 'Dit moet stoppen'

Noodverordening rond huis stikstofminister Van der Wal: 'Dit moet stoppen'

112

29 juni 2022, 18:11

Rond het huis van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof geldt de komende week een noodverordening. Dat betekent dat de politie daar nu mensen preventief mag fouilleren en wegsturen. "Het moet niet gekker worden."

Volg het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog

Burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk heeft dat besloten na de ongeregeldheden dinsdagavond. Toen trokken boze boeren opnieuw naar het privéadres van de stikstofminister. Ze braken door een afzetting, waarna agenten zich moesten terugtrekken. Ook vernielden de relschoppers een politieauto en staken ze vuurwerk af.

Van Schaik zegt dat er in zijn gemeente "begrip" is voor "de boeren en protesten tegen het stikstofbeleid". "Maar de intimiderende sfeer die gisteren rond het protest hing, heeft grote impact op de gezinsleden van de minister en de andere inwoners in de straat en buurt. Ik vind dat zeer onwenselijk", aldus de burgervader.

'Punt is voldoende gemaakt'

Buren van de bewindsvrouw spreken bij Hart van Nederland van een 'vervelende situatie'. "Na drie kwartier werd het echt grimmig, de sfeer sloeg om", blikt een buurvrouw terug. De hele straat stond op z'n kop, aldus een andere omwonende. Ze zag "een hele hoop trekkers met zwaailichten en toeters en bellen".

Een buurman voelde zich zelfs bedreigd. "Ze hebben met een machine van dat gemalen stro in de richting van de auto's geblazen." Hij kan zich voorstellen dat de boeren "een keer een punt willen maken, maar ik denk dat dat nu voldoende is gebeurd". De man vindt het bovendien "echt verschrikkelijk" voor het gezin van de minister, "die waren blijkbaar thuis".

'Ze moeten niet verder gaan'

In de buurt zijn zo langzamerhand wel klaar met de boerenprotest in hun straat. "Gekker moet het niet worden", stelt een van de buurvrouwen tot slot. "Ze moeten niet verder gaan. Echt niet." De noodverordening blijft zeker een week van kracht. "De grenzen van openbare orde en veiligheid zijn met voeten getreden", legt de gemeente Harderwijk het besluit uit.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.