Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland walhalla voor fietsendieven: veel meer fietsen gestolen in 2021 dan eerder gedacht

112

3 okt 2022, 11:24

Er worden in Nederland veel meer fietsen gestolen dan gedacht. In 2021 zijn er maar liefst zo'n 735.000 fietsen en e-bikes gestolen. "Dit zijn schokkende cijfers", zegt Guus Wesselink van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.).

In het voorjaar gaf S.A.F.E. al aan dat er zo'n 550.000 slachtoffers van fietsdiefstal waren te betreuren, maar uit de meest recente update van de Veiligheidsmonitor blijkt dat er soms meerdere fietsen per slachtoffer worden gestolen. Het bijgestelde aantal is daarom nu 735.000. "Dat zijn er meer dan 2.000 fietsen per dag", rekent Wesselink. "Het is duidelijk dat we dit probleem alleen oplossen als betrokken partijen elkaar helpen. Gebeurt dit niet, dan lopen de diefstalcijfers van fietsen alleen maar verder op en blijft Nederland een walhalla voor fietsendieven."

Extra inspanning leveren

Onder die betrokken partijen vallen onder meer fietseigenaren, gemeentes en politie. S.A.F.E. wil dat iedereen extra inspanning levert "in de preventie en bestrijding van dit uit de hand lopende fenomeen."

De meeste fietsen worden gestolen van plekken waar sowieso al veel fietsen zijn. "Bij stations en gemeentes, bewaakt en onbewaakt. Maar ook bedrijven, scholen en winkelcentra zijn top of the bill", zegt Wesselink.

Wel heeft de voorzitter van S.A.F.E. nog wat tips voor fietseigenaren om het de dieven zo lastig mogelijk te maken. "Zorg in ieder geval voor twee sloten en voorzie je fiets van een track-en-trace-systeem. Daardoor meldt de fiets zich als-ie gestolen is en dus vindbaar wordt. Zet een goede e-bike in je schuur en doe vervolgens de e-bike én de schuur op slot."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.