Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden willen voorkomen dat moordenaar van Chanel-Naomi (7) mogelijk vrijkomt: 'Dit mag niet gebeuren'

112

4 feb 2023, 22:54

Nabestaanden van de in 1999 vermoorde Chanel Naomi Eleveld (7) starten een petitie tegen de vrijlating van de tot levenslang veroordeelde Jan S. Hij kreeg in 2000 levenslang voor het verkrachten en vermoorden van het jonge meisje.

Het Adviescollege Levenslanggestraften beoordeelt zijn vrijlating nu en dat steekt en zorgt voor verbazing bij de nabestaanden. Zij stonden perplex van dit nieuws. "Op 7 november kregen we de brief binnen. Mijn eerste reactie was: "Dit mag niet gebeuren, dit is waanzin. Het is zo'n gevaarlijk persoon, om die weer terug de maatschappij in te sturen", legt Yvonne Eleveld, de moeder van de vermoorde Chanel-Naomi uit.

Nog altijd heeft Yvonne verdriet van het verlies van haar dochter, die plotseling verdween. "In juli is het 24 jaar geleden. Iedere dag om 18.00 uur steken we een kaarsje aan, dat is de tijd dat ze verdween. Ze is weggegaan en niet meer teruggekomen. Mijn schoondochter is een petitie gestart om zijn vrijlating tegen te houden"

Levenslang

Je zou misschien denken, wat een onzinnige vraag is ‘hoelang is levenslang’. De straf wordt in 1870 ingevoerd als vervanging van de doodstraf, die toen werd afgeschaft. Maar niet iedereen die in Nederland levenslang heeft gekregen, zit ook daadwerkelijk levenslang vast. "De situatie is zo dat wanneer de rechter levenslang oplegt, dat niet meer letterlijk levenslang betekent. Nadat iemand 25 jaar lang heeft vastgezeten, wordt er gekeken of diegene weer terug kan komen in de samenleving", legt strafrechtgeleerde Henny Sackers uit.

Daar hebben Yvonne en haar zoon Quinn geen boodschap aan. "Deze man is niet goed voor de maatschappij. Hij zal weer de fout in gaan, als hij vrijkomt", denkt Quinn. "Hij is levensgevaarlijk, dat is ook in de rechtbank gezegd. Ik krijg mijn dochter toch ook niet meer terug. Zij ligt onder de grond. Deze man mag echt niet vrijkomen", vult Yvonne aan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.