Terug

Volg Hart van Nederland

Moet stiekem condoom afdoen strafbaar worden? 'Gevoel van vernedering overheerst'

112

13 mrt 2023, 10:07

Stiekem het condoom afdoen tijdens seks, dat heet 'stealthing', en dat moet strafbaar worden. Dit vindt 79 procent van het Hart van Nederland-panel. De helft van de panelleden stelt stealthing gelijk aan verkrachting. Hoe de rechtspraak daarover oordeelt, blijkt dinsdag: dan doet de rechtbank in Dordrecht uitspraak in twee rechtszaken over stealthing.

Karlijn* kan er helaas over meepraten, zij werd vijf jaar geleden slachtoffer en nog altijd ondervindt ze er de nare gevolgen van. "Ik had seks met een man en toen merkte ik dat hij het condoom had afgedaan", vertelt ze aan Hart van Nederland. Ze besloot niets tegen de man in kwestie te zeggen. "Achteraf had ik er wel een naar gevoel over. Maar ik was toen twintig jaar oud en had moeite met mijn grenzen aan te geven", legt Karlijn uit. "Bovendien vond ik hem heel leuk, dus ik was bang dat hij boos zou worden als ik er iets van zei."

'Hoe kan hij zoiets doen?'

Terugkijkend overheerst het gevoel van vernedering. "Hoe kan hij zoiets doen?", vraagt Karlijn zich af. "Ja, ik wilde wel seks met hem, maar niet zonder condoom!" Door de twee stealthing-zaken die dinsdag in de rechtbank worden behandeld, kreeg wat haar overkwam een naam. "Ik wist eerlijk gezegd eerst niet eens dat het stealthing heette. Maar toen ik de verhalen in de media las, herkende ik mijn verhaal."

Over een grens

Karlijn vindt het goed om te zien dat wat haar en anderen is overkomen voor de rechter komt: "Je gaat over iemands grens en je doet iets met iemand waar diegene geen akkoord voor heeft gegeven, dus dat is niet oké." Ze hoopt van harte dat stealthing strafbaar wordt. "Geen zware straf als een celstraf, maar bijvoorbeeld een taakstraf. Zo beseffen mannen dat wat zij doen, écht niet kan."

Slachtoffer Karlijn doet anoniem haar verhaal bij Hart van Nederland, ze hoopt dat stealthing strafbaar wordt:

Moet stiekem condoom afdoen strafbaar worden? 'Gevoel van vernedering overheerst'
2:23
Moet stiekem condoom afdoen strafbaar worden? 'Gevoel van vernedering overheerst'

Bijna de helft van de Hart van Nederland-panelleden die menen dat stealthing strafbaar moet worden, vindt ook dat het net zo hard bestraft moet worden als verkrachting (zes maanden tot tien jaar cel).

Een minder hoge celstraf is volgens 23 procent op zijn plaats. Zes procent vindt -net als Karlijn - dat een taakstraf gepast is en vijftien procent ziet een verplichte cursus 'seksueel consent' als de beste consequentie.

Gaatjes prikken in condoom

Drie procent van de vrouwelijke deelnemers aan het panel heeft weleens meegemaakt dat een sekspartner ongevraagd een condoom afdeed tijdens de seks. Dit percentage is het hoogst in de leeftijdscategorie 25-34 jaar: daar zegt zes procent van de vrouwen hiermee te maken te hebben gehad. Vrouwen die arbeidsongeschikt of werkloos maken dit het vaakst mee.

Overigens vindt het grootste deel (86 procent) dat als een vrouw zonder medeweten van de man een condoom onklaar maakt, bijvoorbeeld door gaatjes te prikken, dit net zo strafbaar moet zijn als wanneer mannen de condoom afdoen. Vijf procent vindt dat vrouwen in zulke gevallen minder hoog gestraft moeten worden dan mannen die zich schuldig maken aan stealthing.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

*Karlijn is een gefingeerde naam, haar echte naam is bekend bij de redactie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.