Terug

Volg Hart van Nederland

Moeder van overleden Lisa (14) probeert complotdenker zwijgen op te leggen

Moeder van overleden Lisa (14) probeert complotdenker zwijgen op te leggen

112

8 feb 2023, 13:34

In de rechtbank in Zwolle probeert de wanhopige moeder Nicole Ruis opnieuw om een vrouw die complottheorieën over de dood van haar tienerdochter Lisa verspreidt, de mond te snoeren. De vrouw, Agnes P., beweert bij hoog en laag dat Nicole's dochter, die op veertienjarige leeftijd zelfmoord pleegde, door de Staat is vermoord en dat diezelfde Staat de moord in de doofpot probeert te stoppen.

Agnes P. is één van de gedupeerden van de toeslagenaffaire en beweert dat haar eveneens veertienjarige dochter daardoor uit huis is geplaatst. De dochter van P. werd daarna, net als de dochter van Nicole, in een gezinshuis geplaatst. Toen Nicole's dochter Lisa vermist raakte, begon P. haar complottheorieën te verspreiden via sociale media.

Volgens P. was Lisa háár dochter en had ze de naam Lisa aangenomen. Toen Lisa dood werd gevonden, beweerde P. op sociale media dat het meisje vermoord is als onderdeel van een complot van de overheid, met intimidaties van onder meer de pleegouders van het gezinshuis tot gevolg. Via Twitter riep ze volgers op om de crematie van Lisa te voorkomen en verspreidde ze bovendien foto's van het meisje én van haar moeder. Nicole ging zo gebukt onder de wanen van P., dat ze een een hartaanval kreeg.

Geen reactie

Agnes P. werd na een kort geding dat vorig jaar door Nicole werd aangespannen, gesommeerd om de berichten binnen 48 te verwijderen en te stoppen met het publiceren van nieuwe berichten die betrekking hebben op Lisa of haar moeder, anders zou haar dat vijfhonderd euro per keer (met een maximum van tienduizend euro) gaan kosten.

De berichten op Twitter zijn verwijderd, maar niet door P., schetst rechtbankverslaggever Saskia Belleman. Nicole en haar advocaat hebben er uiteindelijk zelf voor gezorgd dat de berichten verdwenen, want P. reageert nergens op, twittert Belleman. "Niet op aanmaningen, niet op dwangsommen. Dat laatste maakt geen indruk omdat ze geen vermogen heeft."

'Rouwproces is verstoord'

Dus staat Nicole opnieuw in de rechtbank in de hoop de complottheorieën die P. verspreidt, voor eens en altijd te stoppen. "Nicole vertelt met gebroken stem dat P. haar rouwproces enorm verstoort", registreert Belleman. "En niet alleen dat van haar, ook dat van haar bejaarde vader en andere familieleden.

Opnieuw was P. niet in de rechtbank aanwezig. Omdat het opleggen van boetes geen zoden aan de dijk zet, wil Nicole's advocaat dat de rechtbank P. lijfsdwang oplegt. Dat wil zeggen: voor iedere overtreding moet P. tien dagen brommen. Als P. zich niet tijdig meldt, is de kans groot dat dát ook zal gebeuren.

De rechter verwacht op korte termijn uitspraak te doen.

Heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.