Terug

Volg Hart van Nederland

Twee F35-vliegers ernstig gewond tijdens feest op vliegbasis

112

26 apr 2022, 09:49

Bij het ongeluk tijdens een feest op Vliegbasis Leeuwarden zijn twee piloten ernstig gewond geraakt. Op de basis staan alleen F-35 gevechtsvliegtuigen. De vliegers zijn in de nacht van maandag op dinsdag geopereerd en zijn buiten levensgevaar. Het ongeval gebeurde maandagavond om 21.00 uur tijdens een feest van het squadron vliegeniers, zegt een woordvoerder van de marechaussee. Bij het ongeluk was een vorkheftruck betrokken. Op welke wijze de heftruck precies werd gebruikt, kan hij niet zeggen. Wel is duidelijk dat het voertuig "niet tijdens werkzaamheden" is gebruikt.

Bewaking luchtruim niet in geding

Het aantal F-35-vliegers bij de luchtmacht is beperkt, maar volgens een woordvoerder van de luchtmacht heeft de uitschakeling van beide piloten geen gevolgen voor de operationele taken. Het gaat dan om de bewaking van het luchtruim van de Benelux en de inzet in Bulgarije. In dat land bewaken Nederlandse F-35's het luchtruim als onderdeel van het besluit van de NAVO om de oostflank van haar grondgebied te versterken.

De Koninklijke Marechaussee en de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) doen onderzoek naar het ongeval. Over de identiteit van de slachtoffers kon de woordvoerder geen uitspraken doen.

De F-35 is de opvolger van de F-16. Eind oktober 2019 arriveerde de eerste F-35 op de vliegbasis bij de Friese hoofdstad. Nederland heeft in totaal 46 F-35's besteld.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.