Terug

Volg Hart van Nederland

Man aangehouden voor schieten op vliegende Defensie-helikopter

Man aangehouden voor schieten op vliegende Defensie-helikopter

112

30 mrt 2023, 20:46

Een man uit Apeldoorn is aangehouden, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij op een Apache-gevechtshelikopter van Defensie heeft geschoten. Het schietincident gebeurde donderdagochtend. Aan het einde van de middag werd de verdachte in zijn woning aangehouden, meldt de Koninklijke Marechaussee.

Een woordvoerder laat weten dat de piloot van de helikopter melding maakte dat hij in de lucht werd beschoten. De helikopter is veilig geland op vliegbasis Gilze-Rijen en daarna is een onderzoek ingesteld.

Luchtbuks

"Dat heeft geleid tot de aanhouding van een inwoner van de gemeente Apeldoorn. We hebben sterk het vermoeden dat hij inderdaad geschoten heeft op de helikopter en we onderzoeken nu waarom hij dat gedaan heeft en of er schade is aan de helikopter", zegt de woordvoerder tegen Hart van Nederland.

Hij vertelt dat de verdachte "buiten heterdaad" is aangehouden. De Marechaussee denkt dat de verdachte vanaf zijn eigen perceel geschoten heeft. "Hij heeft geschoten op een helikopter in de lucht, dat geeft natuurlijk flink veel gevaarzetting", zegt de woordvoerder. "Er is vermoedelijk met een luchtbuks geschoten." Om wat voor wapen het precies gaat, wordt onderzocht, evenals de schade aan de Apache.

Ollongren: 'Zeer zorgelijk'

Defensieminister Kajsa Ollongren reageert via Twitter op het incident. Ze noemt het "zeer zorgelijk" dat Nederlandse militairen in eigen land zijn beschoten. "Gelukkig zijn de vliegers ongedeerd. Zij doen dit werk juist om te waken over onze veiligheid. We wachten het onderzoek af."

Hart van Nederland / ANP

Foto ter illustratie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.