Terug

Volg Hart van Nederland

Man die politieshovel hinderde bij boerenprotest vrijgesproken na fout OM

112

17 mrt 2023, 16:38

Een 30-jarige man uit Urk is vrijdag vrijgesproken van het hinderen van de politie tijdens een boerenprotest in Zwolle in december 2022. Volgens de politierechter heeft het Openbaar Ministerie de man het verkeerde wetsartikel ten laste gelegd.

Boeren en sympathisanten protesteerden op 1 december bij het provinciehuis van Overijssel omdat vijf beroepsgenoten eerder een dwangsom hadden gekregen. De boeren hebben een natuurvergunning nodig maar krijgen die niet vanwege de stikstofcrisis. De politie trad hard op bij deze actie. Tractoren die de weg blokkeerden moesten onder dreiging van een shovel direct verplaatst worden. Bij die actie sprong een man voor de shovel en hinderde zo de politie enige tijd in haar werk. De man werd vrij snel opgepakt en in een ME-busje afgevoerd.

Bekijk hier de beelden van de demonstratie:

Politie grijpt in bij boerenprotest voor provinciehuis Zwolle
2:03
Politie grijpt in bij boerenprotest voor provinciehuis Zwolle

Dat bleek de 30-jarige Eize P. te zijn. Hij verscheen vrijdag niet voor de rechter, eerder bleek al dat zijn advocaat zich had teruggetrokken. De man zelf verklaarde na het protest tegen de politie dat hij niets verkeerd deed omdat demonstreren gewoon mag. Hij klaagde vooral over de behandeling door de politie. De officier van justitie vorderde een werkstraf van 30 uur. "Demonstreren mag, maar het is aan de politie om orde en veiligheid te waarborgen."

Verkeerde wetsartikel

De man was ten laste gelegd dat hij de politie dwong iets niet te doen. Dat wijst op een situatie waarin de politie het werk nog niet is begonnen, maar hier was ze al met de shovel bezig, legde de politierechter in Zwolle uit. Daarom sprak de rechter de man vrij.

In januari kregen twee demonstranten van dezelfde protestactie boetes opgelegd door de politierechter. Een man uit IJsselham weigerde zijn trekker met giertank te verwijderen en een tweede demonstrant uit Nijeveen noemde twee ME'ers kankerlijders.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.