Terug

Volg Hart van Nederland

Levenslang geëist in zaak Beuningse vergismoord

Levenslang geëist in zaak Beuningse vergismoord

112

31 okt 2022, 18:24

In de strafzaak over de Beuningse vergismoord zijn maandag celstraffen van twintig jaar tot levenslang geëist tegen de zes mannen die worden verdacht van de moord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy. Hij werd in 2020 doodgeschoten.

Kiliçsoy (49) werd op 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in het Gelderse Beuningen rond 08.30 uur in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten. Het Openbaar Ministerie noemt het een vergismoord, omdat de politie geen enkel motief kon vinden. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter.

"Deze zaak gaat ons allemaal aan omdat we allemaal, toevallig met een kaal hoofd of een bepaalde neus, toevallig met een overall aan of rijdend in een bepaald soort auto, slachtoffer kunnen worden van een vergismoord", zei de officier van justitie. "Dit soort moorden schokt de maatschappij extra."

Regisseur van liquidatie

Justitie beschouwt Jomairo D. (29) uit Amsterdam als regisseur, die de liquidatie in Beuningen organiseerde. Volgens het OM stuurde hij op afstand "zijn soldaten" aan met versleutelde berichten. Die chats kreeg de politie in handen na het kraken van berichtendienst Sky ECC.

D., die levenslang hoorde eisen, wordt behalve van het aansturen van de moord in Beuningen ook verdacht van een liquidatiepoging bij een chaletpark in het Utrechtse Tienhoven op 4 juni 2020. Daarnaast staat D. terecht voor voorbereidingshandelingen van een moordpoging op Anis B. in Amsterdam, de criminele vriend van de later in de Amsterdamse Maassluisstraat doodgeschoten Ayla Mintjes (27).

'Soldaten'

Vijf medeverdachten, de "soldaten" met leeftijden van 21 tot 33 jaar, hoorden in de rechtbank celstraffen van twintig tot 28 jaar tegen zich eisen. Drie van hen worden ook verdacht van betrokkenheid bij de beschieting in Tienhoven, evenals een 43-jarige man tegen wie negen jaar is geëist.

Volgens de aanklager hebben telefoons van verdachten op en rond de liquidatiedag zendmasten aangestraald van Amsterdam naar Beuningen. Van Jurviën M. (21) is een schaamhaar met zijn DNA gevonden op de bestuurderszitting in de VW Transporter, mogelijk doordat hij een wapen uit zijn broeksband trok. In het voertuig vond de politie ook DNA-sporen van Jermaine M. (32).

Desharo W. (22) en Jorvan B. (31) zaten volgens de officier van justitie in een Volkswagen Up die kort na de liquidatie rustig langsreed om te verifiëren of het slachtoffer dood was. W. was volgens het OM de spotter en chatte over zijn bevindingen met hoofdverdachte Jomairo D., die vorig jaar juni, na een lange vlucht, werd opgepakt in Frans Guyana.

August D. (33) bewaarde volgens justitie de wapens voor zijn broer Jomairo, stelde zijn woning beschikbaar als uitvalsbasis voor de medeverdachten en zou ontmoetingen hebben gehad met de voorverkenners.

De rechtbank in Arnhem doet op 20 december uitspraak.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.