Terug

Volg Hart van Nederland

Leids studentencorps schorst bestuurder nadat hij lid slaat

Leids studentencorps schorst bestuurder nadat hij lid slaat

112

25 jan 2023, 20:18

Een bestuurslid van het Leidse studentencorps Minerva is voor ruim vier maanden geschorst omdat hij begin december een lid sloeg. Praeses Daan Yesilkagit bevestigt dat na berichtgeving van universiteitskrant Mare en de regionale zender Omroep West.

Het lid zou betrapt zijn toen hij probeerde iets te stelen uit het gebouw van Minerva aan de Breestraat. Hij gaf het voorwerp terug en werd toen belaagd door een bestuurder van de sociëteit, de commissie die het verenigingsgebouw runt. De bestuurder liet het lid struikelen en sloeg hem vervolgens een paar keer met de vlakke hand.

Volgens Yesilkagit is er met alle betrokkenen en getuigen gesproken, en geeft het bestuurslid toe wat er is gebeurd. "Dit is buiten alle proporties, en dit is ook nooit gebruik geweest. Het ging te ver en het was absoluut niet nodig."

Boel sussen

De Minerva-praeses zegt dat bestuurders alleen fysiek mogen optreden als het strikt noodzakelijk is om de boel te sussen, bijvoorbeeld om vechtende mensen uit elkaar te halen. "Dat was hier niet aan de orde. Dat iemand iets wilde stelen, is voor ons geen reden om iemand fysiek aan te vallen. Dan kunnen we iemand streng aanspreken, een boete opleggen of corvee laten doen. Dat is afdoende."

De schorsing duurt zestien verenigingsweken. "Met kerst waren we dicht, die weken tellen niet mee. Als je die wel zou meetellen, zou het om negentien kalenderweken gaan." Tot 21 april mag het bestuurslid niets doen voor Minerva. Dat is volgens Yesilkagit "geen klein bier. Het is niet de zwaarste maatregel, er zijn ook weleens leden geroyeerd, maar het is een fikse schorsing". Of de bestuurder daarna nog lid van de vereniging kan blijven, moet nog worden besloten.

Met het slachtoffer gaat het nu goed, zegt de praeses. De man had wat verwondingen, maar verder doet Minerva daar op zijn verzoek geen uitspraken over.

Het gaat vaker mis bij studentenverenigingen. Afgelopen zomer kwam een studentenvereniging in Amsterdam in opspraak door vrouwonvriendelijke opmerkingen:

Onderzoek naar vrouwonvriendelijke uitlatingen studentencorps: vrouwen omschreven als 'sperma-emmers'
1:42
Onderzoek naar vrouwonvriendelijke uitlatingen studentencorps: vrouwen omschreven als 'sperma-emmers'

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.