Terug

Volg Hart van Nederland

Landelijke actie met gedumpte dode biggetjes strafbaar, politie start onderzoek

112

23 dec 2022, 10:37

De politie laat weten een onderzoek te zijn gestart naar de actie van veganistische activisten waarbij ze op honderd plekken in Nederland en België dode biggetjes hebben gedumpt. Het dumpen van dode dieren is strafbaar, zo meldt de politie aan Hart van Nederland. De landbouworganisatie ZLTO heeft aangifte gedaan.

Onder meer bij het partijbureaus van D66, bij de Braziliaanse ambassade in Den Haag en bij de ingang van het ZLTO-hoofdkantoor in Den Bosch zijn de kadavers van dode biggetjes gelegd. Ook in onder meer Leerbroek, Hoorn, Amsterdam en Gorinchem zijn biggetjes gedumpt, zo laat de Vegan Strike Group weten, die de verantwoordelijkheid voor de actie heeft opgeëist.

Of de ambassade het beoogde doelwit was, is niet duidelijk. De Vegan Strike Group zegt zelf niks over de ambassassade, maar noemt wel het naastgelegen partijkantoor van de VVD als plek waar biggetjes zouden zijn neergelegd. Mogelijk hebben de activisten de biggetjes voor de verkeerde deur gelegd.

"Weerzinwekkend", aldus een zegsman van de ZLTO. "Een walgelijke actie met dode beesten." De organisatie heeft aangifte gedaan nadat op de stoep van het kantoor van de organisatie in Den Bosch ongeveer twintig dode biggetjes werden aangetroffen.

Dierenleed

"Educatie is een belangrijk onderdeel van onze werkwijze van de internationale Vegan Strike Group", schrijft de actiegroep op Facebook. Onder de biggetjes liggen affiches met daarop teksten als "Voor uw maaltijd gestorven" en "Kerst zonder dierenleed begint op uw bord". De Vegan Strike Group spreekt van hoge sterftecijfers onder biggen. "Deze dieren mogen gezien worden, terwijl de industrie ze graag wil wegmoffelen in afstandelijke containers."

Vorig jaar hield de actiegroep rond de feestdagen een soortgelijke actie. Op tientallen locaties door heel Nederland werden toen dode dieren neergelegd op posters met soortgelijke teksten. De lugubere actie is bedoeld om mensen rond de kerst aan het denken te krijgen over het vlees dat ze consumeren.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.