Terug

Volg Hart van Nederland

Kritiek op Johan Derksen neemt steeds verder toe: 'Dit is bizar en misselijkmakend'

Kritiek op Johan Derksen neemt steeds verder toe: 'Dit is bizar en misselijkmakend'

112

27 apr 2022, 19:21

De kritiek op Johan Derksen neemt steeds verder toe na zijn biecht dat hij in zijn jonge jaren een bewusteloze vrouw heeft gepentreerd met een kaars. Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het "ontluisterend".

Derksen bekende dinsdagavond in Vandaag Inside dat hij in een ver verleden en na een met drank overgoten stapavondje een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars heeft gepenetreerd en daarna is vertrokken. Hamer noemt de bekentenis "denigrerend en kwetsend" voor mensen die ooit te maken hebben gehad met seksueel geweld.

De tv-persoonlijkheid weigert vooralsnog om zijn excuses aan te bieden voor de (strafbare) daad. "Ik ben er niet trots op. Het gebeurde in de tijdgeest van toen", zegt hij woensdag tegen het AD over zijn "jeugdzonde". Die verklaring gaat er bij de regeringscommissaris echter niet in: "Ook in de jaren zestig en zeventig was dit gedrag niet normaal."

'Pijnlijker dat iedereen meelacht'

In de studio werd smakelijk gelachen om het verhaal van Derksen, onder andere door René van der Gijp en cabaretier Steven Brunswijk, die ook aan tafel zaten. "Heel pijnlijk wat Derksen doet, maar misschien is het nog pijnlijker wat de omgeving doet: meelachen", vindt advocaat Richard Korver, die veel slachtoffers van seksueel geweld bijstaat.

Hij spreekt van "het normaliseren en ridiculiseren van seks met een onmachtige". "Je creëert zo een sfeer van: dat moeten we maar tolereren", stelt de raadsheer met ontzetting vast nan de uitzending van Vandaag Inside. "Als dat de sfeer in het land is, dan is de openheid die door The Voice is ontstaan meteen weer verdwenen."

'Bizar en misselijkmakend'

Sébas Diekstra, advocaat van een aantal slachtoffers in het The Voice-schandaal, richt zijn pijlen daarom op John de Mol, eigenaar van Talpa Network, waar SBS6 onder valt. "Hij kan nu laten zien wat hij en zijn Talpa waard zijn op het gebied van seksueel overschrijdend gedrag. Als men dit soort zaken echt zo ernstig vindt, dan is nu het moment om door te pakken."

De advocaat zegt dat de opmerkingen van Derksen veel losmaken bij zijn cliënten. "Ze vinden dit bizar en misselijkmakend", weet hij. "Als het publiekelijk bekennen van en met z’n allen lachen om seksueel misbruik van een wilsonbekwame vrouw niet voldoende is om maatregelen te nemen, wat dan wel?", vraagt Diekstra zich af.

Geen verdere reactie van Talpa

Talpa laat woensdag weten "enorm geschrokken" te zijn van de uitspraken van hun tv-ster. Het mediabedrijf zegt het als een "ernstige zaak" te beschouwen en geeft aan zo snel mogelijk in gesprek te willen met Derksen. Er komt geen verdere reactie op de zaak voor de VI-uitzending van woensdagavond.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Vandaag Inside

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.