Terug

Volg Hart van Nederland

College over klimaatarrestaties: demonstratierecht onder druk, overheid meet met twee maten

112

31 jan 2023, 12:44

Het demonstratierecht staat "ernstig onder druk" door het aanhouden van klimaatactivisten die opriepen tot de blokkade van de A12, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag.

"De overheid moet demonstraties faciliteren", benadrukt het mensenrechtencollege. "Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt."

Twee maten

Volgens het college lijkt het er bovendien op dat er met twee maten gemeten wordt. Klimaatactivisten worden "onevenredig hard aangepakt" in vergelijking met andere demonstranten, zoals die van Farmers Defence Force.

Dat er voorafgaand aan de blokkade op de A12 meerdere klimaatactivisten werden opgepakt wijst daar ook op, vindt het college. "De overheid moet het demonstratierecht garanderen. Of het nu boeren zijn die demonstreren tegen stikstofbeleid dat het klimaat moet beschermen of klimaatactivisten die pleiten voor sneller overheidsoptreden om klimaatverandering tegen te gaan."

In een eerdere versie van dit bericht stond foutieve informatie over de uitspraken van demonstratierecht-expert Berend Roorda. Die waren verkeerd verstrekt door het College voor de Rechten van de Mens aan Hart van Nederland.

In de oorspronkelijke versie stond vermeld dat Roorda ook de Black Lives Matter- demonstranten noemde naast de klimaatactivisten. Dit was onjuist. Het College heeft Hart van Nederland gevraagd om dit aan te passen, en dat hebben we gedaan.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.