Terug

Volg Hart van Nederland

Kinderen zagen schietpartij McDonald's Zwolle gebeuren: verwerken van gebeurtenis verschilt per kind

112

1 apr 2022, 10:35

De dodelijke schietpartij bij de McDonald's in Zwolle heeft een enorme impact gehad op bezoekers van het restaurant, die tijdens de gebeurtenis rustig zaten te eten. Getuige zijn van zo'n heftig incident kan mentale gevolgen hebben en daarom is Slachtofferhulp Nederland in actie gekomen om deze mensen te ondersteunen.

"Er zijn heel veel mensen ter plekke geweest, heel veel mensen zijn ooggetuige en het is een enorm schokkende gebeurtenis. Dat zie je nu ook, want mensen nemen contact met ons op", vertelt Roy Heerkens, woordvoerder Slachtofferhulp Nederland aan Hart van Nederland. "Wat wij doen is in ieder geval een luisterend oor bieden, mensen hun verhaal laten vertellen en daarnaast gaan wij ook de eventuele stressklachten monitoren. Dus wij houden in de gaten hoe het met de mensen gaat de komende weken."

"Wat je eigenlijk in die situatie ziet, in dat restaurant, is vechten, vluchten en bevriezen: er zijn mensen gevlucht, er zijn mensen blijven zitten, maar er zijn ook mensen die eerste hulp hebben verleend. Die zijn eigenlijk in de vechtstand gegaan, zogezegd. Op het moment dat je weer op een rustigere plek bent waar de de dreiging weg is, dan gaat de adrenaline zakken en kunnen eventuele stressklachten ontstaan."

Normale reacties op abnormale gebeurtenis

Slachtofferhulp Nederland staat nu met tientallen getuigen in contact. In het restaurant waren tijdens de schietpartij ook veel kinderen aanwezig. "Kinderen krijgen, hoe jong ook, toch vaak heel veel mee van wat er gebeurd. Dan kan het zijn dat ze bijvoorbeeld slecht slapen, stil zijn of een keertje bij papa en mama in bed willen liggen, terwijl ze daar misschien niet helemaal meer de leeftijd voor hebben", legt Heerkens uit.

"Dat zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis. Wij geven dan ook een advies aan ouders van: laat het gebeuren, weet dat dit ook erbij hoort en dat die klachten ook weer verdwijnen. Dat is voor mensen vaak al een hele geruststelling."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.