Terug

Volg Hart van Nederland

'Verslavingsgoeroe' Keith Bakker op vrije voeten na lagere straf wegens ontucht

112

13 juli 2022, 19:22

Keith Bakker (61) is woensdag weer op vrije voeten gekomen na een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. De voormalig 'verslavingsgoeroe' heeft in hoger beroep namelijk een flink lagere straf gekregen vanwege seks met een minderjarig meisje.

Bakker werd vorig jaar tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor verkrachting van het meisje. Hij hielp het slachtoffer met haar eetstoornis en zou haar vanaf haar zestiende hebben misbruikt in Amsterdam, Hilversum, Londen en Saint-Tropez. Zelf ontkent de bekende verslavingsgoeroe dat hij voor haar achttiende verjaardag seks met het meisje heeft gehad.

Geen bewijs voor verkrachting

Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep tegen de uitspraak en eiste bovenop een celstraf van zes jaar ook tbs met dwangverpleging én een beroepsverbod. Daar ging het gerechtshof woensdag niet in mee. Het hof zegt niet te hebben kunnen vaststellen dat in de verhouding tussen Bakker en het meisje sprake is geweest van gedwongen seks.

Dat de verslavingsgoeroe in hun relatie "erg dominant" was en misbruik maakte van de kwetsbare situatie waarin het slachtoffer zich bevond, staat volgens het hof buiten kijf. Ook staat vast dat er seksuele handelingen zijn gepleegd. "Maar bewijs voor dwang is niet gevonden", aldus de rechters.

Behalve verkrachting is volgens het hof ook niet aangetoond dat Bakker de ontucht met het minderjarige meisje pleegde vanuit zijn positie van hulpverlener. Daarom kan er geen beroepsverbod worden opgelegd. De rechters achten de door het OM gevraagde tbs met dwangverpleging daarnaast "niet proportioneel".

'De Keith Bakker-show is klaar'

Bakker, die niet aanwezig was bij de uitspraak, heeft de verkrachting altijd ontkend. "Ik ben geen roofdier", zei hij eerder tijdens de behandeling van het hoger beroep. Hij zegt het achteraf wel "verwerpelijk" te vinden dat hij een relatie is aangegaan met een veertig jaar jonger meisje. Ook wil hij nooit meer hulpverlener zijn: "De Keith Bakker-show is klaar."

De bekende verslavingsgoeroe zat sinds oktober 2019 vast en komt per direct weer op vrije voeten omdat hij de nu opgelegde achttien maanden al in voorarrest heeft uitgezeten. Bakker moet nog wel 20.000 euro betalen aan de Staat omdat hij een eerder opgelegd beroepsverbod heeft overtreden door jongeren met verslavingsproblemen toch te helpen.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Shownieuws

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.