Terug

Volg Hart van Nederland

Katalysator populaire buit voor dieven: dit is waarom

Katalysator populaire buit voor dieven: dit is waarom

112

25 apr 2022, 22:44

In heel Europa stijgt het aantal katalysatordiefstallen. Het onderdeel kan namelijk meer dan duizend euro waard zijn. In 2021 werden er in ons land 3.400 katalysatoren onder auto's vandaan gestolen.

Gerrit de Vree uit Apeldoorn zag het gebeuren. Hij betrapte op heterdaad een dief die met een slijptol bezig was onder de auto van zijn overbuurman. Een gestolen katalysator zorgt er vaak voor dat auto's economisch total loss zijn, een drama dus voor de eigenaar. Wat maakt de katalysatoren nou zo'n interessante buit voor dieven?

Meer waard dan goud

"In een katalysator zit een edelmetaal, genaamd palladium. Dit maakt het aantrekkelijk voor dieven om katalysatoren te stelen", zegt Alexander Keijzers, directeur van een autodealer in Apeldoorn. "Palladium is namelijk meer waard dan goud. Een kilo kan ongeveer 72.000 euro waard zijn, terwijl een kilo goud 57.000 euro kan opleveren."

Speciaal alarm

Alexander adviseert burgers om een alarm met een hellingshoekdetectie aan te schaffen voor de auto. "Als de dieven de auto omhoog willen krikken om onder het voertuig te werken en een slijptol te gebruiken, dan gaat het alarm af."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.