Terug

Volg Hart van Nederland

Julio Poch ook in hoger beroep vrijgesproken voor betrokkenheid dodenvluchten

Julio Poch ook in hoger beroep vrijgesproken voor betrokkenheid dodenvluchten

112

16 mei 2023, 22:40

Ook in het hoger beroep dat liep tegen de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is hij vrijgesproken. De Argentijnse rechters zijn van mening dat hij niet betrokken is geweest bij de zogenaamde dodenvluchten. Die werden tijdens het toenmalige regime van dictator Videla uitgevoerd.

Dat zeiden advocaten Carry en Geert-Jan Knoops dinsdagavond bij Jinek. Tegenstanders van dat regime werden uit vliegtuigen gegooid, hun dood tegemoet. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 al vrij van deze verschrikkingen.

Volgens Geert-Jan Knoops is de uitspraak "een complete rehabilitatie" voor Poch en wordt hem niks verweten.

Arrestatie

Poch werd in september 2009 gearresteerd in het Spaanse Valencia om vervolgens door Spanje te worden uitgeleverd aan Argentinië. Dat gebeurde nadat Nederland informatie aan Spanje had geleverd over de vlucht van Poch naar Spanje. Nederland zag zelf geen kans Poch uit te leveren, omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

In zijn vroegere vaderland zat de Transavia-piloot acht jaar vast op verdenking van misdaden tijdens het bewind van de junta. Na zijn vrijspraak door de rechtbank kon Poch terugkeren naar Nederland, al ging de Argentijnse justitie wel in hoger beroep.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.