Terug

Volg Hart van Nederland

Joran van der Sloot nog langer in de cel na veroordeling voor drugssmokkel

112

10 jan 2023, 10:15

Joran van der Sloot blijft nog langer achter slot en grendel in een gevangenis in Peru. De 35-jarige Nederlandse crimineel, die een gevangenisstraf van 28 jaar uitzit vanwege de moord op de destijds 21-jarige studente Stephany Flores, is maandag veroordeeld tot nog eens achttien jaar extra cel wegens drugssmokkel.

Dat heeft zijn advocaat dinsdagochtend bevestigd aan De Telegraaf. Van der Sloot moest in Peru terechtstaan omdat hij vanuit de gevangenis van Juliaca, waar hij lange tijd vastzat, op grote schaal cocaïne liet binnensmokkelen. De drugs werden via een familielid van een medegevangene in onder anderen suikerbieten ingevoerd.

Lucratieve handel

Van der Sloot speelde volgens de rechtbank een cruciale rol in het smokkelcomplot. Hij verkocht de coke aan medegedetineerden, maar stuurde de drugs ook weer verstopt in postpakketten naar adressen in het buitenland. Op die manier zette hij een lucratieve handel op, die echter stukliep toen bewaarders de 'smokkelroute' ontdekten.

Eerder gaf misdaadverslaggever John van den Heuvel bij Radio 538 al aan dat hij zich iedere keer weer in de nesten weet te werken. "Nu dus ook in de gevangenis waar hij zat, in Peru. Daar lijkt hij volgens justitie een soort mini-cocaïne-imperium te hebben geleid. Het kwam er op neer dat hij via een bevriende dame allerlei goederen liet binnenbrengen. Pakketjes voor andere gevangenen, maar daar zat dan cocaïne of andere drugs in."

Veroordeeld voor bijna halve eeuw in de cel

Van der Sloot werd in 2010 veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor de moord op Flores. Daar heeft hij er inmiddels twaalf van uitgezeten. Nu is dus bekend geworden dat er 18 jaar bij gaan komen. Dat betekent dat die 18 jaar opgeteld kan worden bij die eerdere 28 jaar. Dan kom je dus uit op 46 jaar celstraf. Volgens Van der Heuvel geldt er in Peru een wet waarin staat dat je niet langer dan 35 jaar achter de tralies hoeft te blijven, dus in het meest gunstige geval voor Van der Sloot betekent dat hij in 2045 weer op vrije voeten komt.

Van der Sloot zat jaren lang in de Challapalca gevangenis. Dat is een beruchte gevangenis op 4.500 meter hoogte. "Het is de hel op aarde", aldus Van den Heuvel. In 2018 is hij overgeplaatst naar Juliaca omdat hij zich leek te gedragen. Toen het cocaïneverhaal bekend werd, is hij weer teruggeplaatst naar Challapalca.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Radio538

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.