Terug

Volg Hart van Nederland

'Honderden zwartreizigers maken misbruik van NS Dagkaart, conducteurs bedreigd'

112

10 feb 2023, 07:52

De Nederlandse Spoorwegen moeten dagelijks afrekenen met honderden zwartrijders die misbruik maken van de NS Dagkaart. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Vakbond FNV vindt dat NS moet stoppen met de fraudegevoelige kaart, ook omdat conducteurs bij controles worden bedreigd.

Met de NS Dagkaart kunnen betalende reizigers voor bijna 60 euro een hele dag onbeperkt reizen met de trein. Via besloten groepen op WhatsApp, Telegram en Instagram worden op grote schaal 'gratis' dagkaarten verspreid. In die groepen, waar vooral jongere reizigers actief zijn, wordt gevraagd om een QR-code van een dagkaart. Daarmee kunnen ze door de poortjes in de stations en kunnen ze zichzelf legitimeren.

Bij de NS Dagkaart is het niet zichtbaar of deze elders al is gescand, meldt FNV-bestuurder Henri Janssen. De kaarten zijn persoonsgebonden en bij controle moet een identiteitsbewijs worden getoond. Maar volgens Janssen is dat niet werkbaar, omdat er te veel kaarten bij de NS zijn waar waarbij je je ID moet laten zien.

Bedreiging

"Buiten dat heeft degene die fraudeert natuurlijk geen ID bij zich en heb je vervolgens veiligheidsmedewerkers nodig voor verdere afhandeling. En die zijn op zijn snelst pas op een volgende station beschikbaar." Bij Janssen hebben zich talloze conducteurs gemeld die te maken hebben met intimidatie en bedreigingen als gevolg van discussies die rondom de dagkaart ontstaan.

De NS moet wat FNV Spoor betreft fraude met dit soort kaarten onmogelijk maken. De NS zegt de signalen te herkennen dat er sprake is van misbruik van e-tickets. "Wij werken aan verschillende maatregelen om dit misbruik te beperken en voorkomen", aldus een woordvoerder, zonder op de details in te gaan. "We leven in een tijdperk waar iedereen alles filmt of fotografeert, daar zit je niet op te wachten als je gewoon je werk doet zoals mijn collega’s. Dit kan intimiderend en bedreigend overkomen en als vervelend worden ervaren."

Hart van Nederland maakte deze week een reportage over zwartreizende asielzoekers die voor overlast zorgen in Maarheeze. De NS zet vanwege die overlast in de Noord-Brabantse plaats een speciaal team in dat iedereen op het station gaat controleren:

Overlast door asielzoekers dwingt NS tot uitzonderlijke maatregel in Maarheeze
2:15
Overlast door asielzoekers dwingt NS tot uitzonderlijke maatregel in Maarheeze

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.