Terug

Volg Hart van Nederland

Hogere straf voor doodschieten Bas van Wijk

112

26 mei 2023, 11:45

Voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk is in hoger beroep een hogere gevangenisstraf opgelegd. De 23-jarige Samir El Y. is vrijdag veroordeeld tot 11,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Het dodelijke schietincident gebeurde op 8 augustus 2020 op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een nep-Rolex van een van zijn vrienden werd gestolen. Van Wijk zou de verdachte hebben aangesproken op zijn gedrag. "Een actie die hij met zijn dood heeft moeten bekopen", aldus het hof in Amsterdam. Het hof acht bewezen dat de schietpartij bedoeld was om de horlogeroof te vergemakkelijken, wat strafverzwarend werkt.

'Ik begrijp dat jullie me haten'

El Y. werd in mei 2021 door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging, na een strafeis van achttien jaar en tbs. Een vormfout van het Openbaar Ministerie leidde ertoe dat de Amsterdammer alleen voor doodslag werd veroordeeld. Het OM had in hoger beroep een celstraf van zestien jaar en tbs met dwang geëist. "Een vuurwapen meenemen naar een drukke recreatieplek is onbegrijpelijk", zei de aanklager. "Het intense verdriet om de zinloze dood van Bas is rauw en blijvend. Hij wilde de boel sussen en dat werd hem fataal. En juist dat is niet te verkroppen."

Nabestaanden en vrienden van Bas van Wijk reageerden toen geschokt om de lage straf:

Nabestaanden en vrienden Bas van Wijk geschokt om uitspraak: ...
1:45
Nabestaanden en vrienden Bas van Wijk geschokt om uitspraak: ...

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak betuigde Samir El Y. spijt aan de nabestaanden. "Het is nooit mijn bedoeling geweest. Ik begrijp dat jullie me haten", zei hij. "Toch hoop ik dat jullie me geloven dat het me enorm spijt. Ik heb domme keuzes gemaakt die ik nooit kan terugdraaien. Ik praat het niet goed, maar ik zat toen in een hele slechte periode in mijn leven. Het enige wat ik kan doen is aan mezelf werken. Ik hoop dat jullie me op een dag kunnen vergeven en verder kunnen met jullie leven."

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.