Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe een politieteam zoekt naar de identiteit van onbekende doden: ‘Iedereen heeft recht op een naam’

112

10 mei 2023, 06:00

Interpol komt met een nieuwe lijst waar 22 onbekende overleden vrouwen in staan. Ze liggen zonder naam in een graf in Nederland, Duitsland of België en niemand weet wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Politieteams doen met Operatie Identificeer Me een ultieme poging om daar nog achter te komen.

Ook een politieteam in Amsterdam doet mee. Hart van Nederland maakte de podcast De Onbekende Dode over hoe zo'n team te werk gaat. "De enige overeenkomst is dat ze overal gemist zijn."

Veld vol onbekende doden

Op een begraafplaats in Amsterdam ligt een veld vol onbekende doden en het politieteam probeert achter hun identiteit te komen. In de eerste aflevering van de Hart van Nederland-podcast De Onbekende Dode wordt de zoektocht gevolgd.

Forensisch rechercheur Carina van Leeuwen vertelt hoe haar team probeert om deze mensen alsnog te identificeren. “Iedereen heeft recht op een naam”, vindt ze. “Of je nou met een blowtje te veel op verdronken bent in de gracht, of je hebt een einde aan je leven gemaakt, of je bent een natuurlijke dood gestorven of je bent vermoord: je familie moet gewoon weten waar je bent. Je hoort hier niet zonder naam begraven te worden.”

Geïdentificeerd

Soms staat er op het graf van de onbekende dode alleen een bordje met een datum van overlijden. Het is een lastige zoektocht, want veel dossiers zijn niet meer compleet en dan is identificatie bijna onmogelijk. In de afgelopen tien jaar is het in 41 gevallen alsnog gelukt. “Ook al denken wij: ze liggen hier al twintig jaar, ze zijn allemaal gemist. Al die families hebben gewacht en gezocht en een aantal durfden niet te verhuizen”, vertelt Van Leeuwen in de podcast.

In aflevering 1 van De Onbekende Dode hoor je hoe de politie begint met een onderzoek naar iemand die al twintig jaar begraven ligt, zonder dossier. Het levert stuk voor stuk bijzondere verhalen op, zoals van een jongen uit Brazilië die uit nood bolletjes slikte en werd gedumpt. Of die van een jonge oma die dood in een lift wordt gevonden.

Luister naar De Onbekende Dode via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen!

Reageren op De Onbekende Dode?

Wil je in contact komen met de redactie van De Onbekende Dode? Dat kan via podcast.hart@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.