Terug

Volg Hart van Nederland

Helpt een messenverbod wel tegen geweld?

112

4 feb 2023, 15:13

In de gemeente Groningen geldt binnenkort een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden. In de gemeente Zaanstad geldt sinds 2020 al zo'n messenverbod. Maar helpt dat eigenlijk wel tegen geweld met wapens?

Vrijdagmiddag en in de nacht naar zaterdag vonden in verschillende plaatsen steekincidenten plaats. In Uden, Sittard, Hilversum en Maastricht zijn daardoor gewonden gevallen. Vaak zijn jongeren betrokken bij de steekpartijen. Zo raakte een 14-jarige jongen gewond in Hilversum en is een 17-jarige verdachte opgepakt in Maastricht.

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad benadrukt dat ouders het gesprek moeten aangaan met hun kinderen over het gevaar van wapens op zak. "Daar begint het mee. Een mes hoort op het aanrecht, niet op straat", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Je wilt liever dat jongeren een bal aan voet hebben dan mes in de rug. Dat gebeurt veel te vaak in Nederland. Daar moeten we echt vanaf."

Het aantal jongeren met wapens is in de afgelopen vier jaar tijd verviervoudigd. De 15-jarige Tim werd een jaar geleden met een mes om het leven gebracht door twee leeftijdsgenoten. Zijn moeder vertelt in onderstaande video dat ze het schrikbarend vindt dat jongeren met messen over straat lopen:

Moeder Ysanne rouwt om doodgestoken Tim (15): 'Belachelijk dat een 16-jarige online messen kan bestellen'
2:03
Moeder Ysanne rouwt om doodgestoken Tim (15): 'Belachelijk dat een 16-jarige online messen kan bestellen'

Messenverbod

Wanneer je in de gemeente Zaanstad met een mes wordt aangetroffen, krijg je een boete van 2.500 euro. Als het om een jongere gaat, moet de ouder of verzorger dat betalen. Het verbod geldt nu sinds 2020, maar toch ziet Hamming het geweld niet afnemen. "Sinds het verbod zijn er niet minder incidenten voorgekomen. Wel hebben we een handvol mensen kunnen beboeten."

Ondanks dat het verbod nog geen zichtbaar effect heeft, blijft de gemeente wel doorgaan met het controleren van kluisjes, preventief fouilleren en boetes uitdelen, aldus Hamming. "Zo hopen we dat we terugkrijgen hoe het hoort: geen messen op straat."

Landelijk verbod?

Als het aan de burgemeester van Zaanstad ligt, wordt het verbod landelijk uitgerold. In Groningen geldt vanaf 1 maart een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, zoals keukenmessen, priemen en zakmessen. Volgens de gemeente loopt het verbod vooruit op een landelijk wetsvoorstel.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.