Terug

Volg Hart van Nederland

Haagse oud-wethouder Richard de Mos hoort strafeis: 22 maanden cel

112

1 feb 2023, 16:20

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Rachid Guernaoui, die samen met De Mos terechtstaat, hoorde 16 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk tegen zich eisen. Voor zowel De Mos als Guernaoui wil justitie een ambtsverbod van vier jaar.

De Mos en Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Het OM verdenkt ze ervan bevriende ondernemers te hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij.

Dit zei De Mos over de strafeis:

Oud-wethouder Richard de Mos reageert op strafeis
1:21
Oud-wethouder Richard de Mos reageert op strafeis

Mocht het ambtsverbod door de rechter worden toegewezen, dan kunnen De Mos en Guernaoui gedurende die tijd niet plaatsnemen in het bestuur van een gemeente, provincie of waterschap.

'Complotten'

Tijdens de schorsing van de zaak, rond 11.00 uur, sprak Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma De Mos even buiten de rechtszaal. Toen zei hij dat het OM "allemaal complotten zag":

De rechter sprak aan het einde van de zitting het vermoeden uit dat de verdachten mogelijk geschrokken zijn van de eisen. Maandag gaat de zaak verder bij de rechtbank in Rotterdam. Dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord.

Bij de start van de rechtszaak sprak Hart van Nederland al met De Mos. Bekijk dat interview hieronder:

Proces Haagse politicus De Mos begint
2:33
Proces Haagse politicus De Mos begint

Richard de Mos zat donderdag aan tafel bij Khalid & Sophie om het over de strafeis te hebben. Beluister het belangrijkste uit die uitzending en de rest van de televisieavond in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.