Terug

Volg Hart van Nederland

GGD doet aangifte tegen Willem Engel na bedreigingen prikbus-medewerkers

GGD doet aangifte tegen Willem Engel na bedreigingen prikbus-medewerkers

112

5 aug 2021, 14:12

De GGD Hollands Midden doet aangifte tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel, omdat hij oproept medewerkers van prikbussen te fotograferen. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD Hollands Midden aan Hart van Nederland. Mede door die oproep zijn volgens de GGD in Lekkerkerk medewerkers van zo'n prikbus bedreigd. De politie bevestigt dat er inmiddels een aangifte van de GGD binnen is.

"Medewerkers van de prikbus zijn gisteren van heel dichtbij benaderd en werden van heel dichtbij gefotografeerd", legt de GGD-persvoorlichter uit. "Vanochtend heeft onze manager aangifte gedaan van bedreiging." De politie bevestigt dat de GGD aangifte doet van bedreiging, maar kan er inhoudelijk nog niets over kwijt.

Oproep om foto's te maken

De GGD had al eerder contact opgenomen met de politie vanwege de tweet van Willem Engel. Die roept op om medewerkers van prikbussen te fotograferen, 'voor later zullen we maar zeggen'. Hij deelde daarbij een filmpje van een demonstratie tegen een prikbus bij Katwijk aan Zee.

'Op alle plekken'

Woordvoerder Carin Boon van de GGD Hollands Midden vertelde woensdag in het radioprogramma Nieuws & Co dat op alle locaties waar prikbussen komen wordt gedemonstreerd en dat de 'spanning toeneemt als de GGD met prikbussen een wijk ingaat'. "Er staan mensen met protestborden, ze delen flyers uit en maken foto's", vertelt ze.

Het leidt tot een gevoel intimidatie bij medewerkers. "We hebben vrijheid van meningsuiting, maar we zien dit echt als intimidatie."

'Storm gaat vanzelf weer liggen'

Niet alleen de GGD-medewerkers krijgen met intimidatie en bedreiging te maken. Ook het vervoersbedrijf dat de bussen en chauffeurs beschikbaar stelt als GGD-prikbus wordt telefonisch en online veel benaderd door mensen die niet geloven in het vaccin.

Een woordvoerder wil er tegenover Hart van Nederland niet al te veel over kwijt, omdat 'de storm dan vanzelf weer gaat liggen' en verwijst voor een reactie door naar de GGD.

Landelijk beeld: incidenteel intimidaties

De overkoepelende organisatie GGD GHOR laat aan Hart van Nederland weten dat er landelijk gezien incidenteel intimidaties voorkomen. "Het gebeurt niet overal en mensen die demonstreren doen dat vaak ook vreedzaam", zegt woordvoerder Laetitia Gruwel.

"Onze mensen en ook de mensen die zich laten vaccineren moeten natuurlijk wel een gevoel van veiligheid hebben. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je dat op een vriendelijke manier uiten."

Volgens Gruwel onderhouden alle regionale GGD's nauw contact met de politie. Ook is het op alle locaties verboden om foto's en filmpjes te maken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.