Terug

Volg Hart van Nederland

Geweld tegen vrouwen acceptabel, vindt 1 op 6 jonge mannen

112

2 jan 2023, 20:19

1 op de 6 mannen onder de 50 jaar vindt het acceptabel om geweld te gebruiken tegen vrouwen. In de meeste gevallen is dat als zelfverdediging, maar sommigen zeggen ook "als ze erom vraagt" en omdat "vrouwen ook schijnheilig doen". Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland.

In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord, in het merendeel van de gevallen door een partner of ex. Het zorgt ervoor dat Nederland in de Europese top 3 staat van landen waar dit relatief het meest voor komt. Toch is de term femicide, wat 'vrouwenmoord' betekent, nog nauwelijks bekend in Nederland.

Slechts 33 procent van de mensen kent de term femicide, zo blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel. Daarvoor werden 3371 leden op 21 en 22 december 2022 ondervraagd naar hun kennis en ervaringen met huiselijk geweld tegen vrouwen.

78 procent van de mensen schrikt van de cijfers, waarin Nederland op de Europese plek 3 staat, afgezet naar het aantal inwoners. Alleen in Finland en Zweden vinden verhoudingsgewijs meer vrouwenmoorden plaats, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

Geweld geaccepteerd

Dat de cijfers in Nederland zo hoog zijn komt mogelijk mede doordat jongere mannen het in sommige gevallen dus acceptabel of geoorloofd vinden om geweld tegen vrouwen te gebruiken. Bij mannen onder de 50 jaar vindt 16 procent dit, onder mannen boven de 50 jaar is 4 procent het hiermee eens. Onder vrouwen is nog minder acceptatie voor geweld tegen vrouwen, slechts 3 procent is het ermee eens.

Het ministerie van Justitie & Veiligheid erkent dat femicide nog altijd veel te vaak gebeurt. Om vrouwenmoord en andere vormen van huiselijk geweld terug te dringen, werken de ministeries samen met gemeenten op verschillende gebieden, van preventie tot vervolging. "Ook Veilig Thuis, de politie, het OM en de reclassering worden hierbij nauw betrokken", aldus het ministerie.

Om het probleem aan te pakken is het aanstellen van een speciale coördinator een van de genoemde manieren, maar het ministerie is daar geen voorstander van. "We denken dat dit niet ten goede komt aan een slagvaardig beleid. Het zou een extra laag afstemming betekenen. Bovendien is de vraag wat de meerwaarde zou zijn. Op dit moment wordt er al gecoördineerd beleid gevoerd op de aanpak van huiselijk geweld, seksueel geweld en geweld tegen vrouwen."

In de podcast 'Vrouwenmoord' gaat Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma op zoek naar de oorzaak en gevolgen van geweld tegen vrouwen. In de eerste aflevering spreekt ze met de familie van de sportieve Eva uit Volendam, die door haar vriend werd omgebracht, beluister de aflevering hieronder.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.