Terug

Volg Hart van Nederland

VIDEO: Gewapende overval op kunstbeurs TEFAF in Maastricht, twee Belgen aangehouden

VIDEO: Gewapende overval op kunstbeurs TEFAF in Maastricht, twee Belgen aangehouden

112

28 juni 2022, 12:27

Ruim 1,5 uur na de gewapende overval op de kunstbeurs TEFAF is het grootste deel van de beurs weer open voor publiek en deelnemers, dit meldt de organisatie. Twee mannen van 22 en 26 uit België zijn aangehouden, de politie is nog op zoek naar twee anderen. Bij de overval zijn sieraden buitgemaakt, aldus de politie.

Even voor het middaguur kwam de melding van de overval binnen bij de hulpdiensten. Rond 13.00 uur ging de beurs weer open voor deelnemers en publiek, zo meldt de organisatie. De politie laat weten dat het inmiddels ook weer rustig is bij het congrescentrum waar de kunstbeurs wordt gehouden.

Evacuatie

In een reactie op de overval van vanmorgen laat TEFAF weten dat er 'specifieke procedures' zijn gehanteerd om de veiligheid te waarborgen. Daarom werd de beurs tijdelijk ontruimd. TEFAF en congrescentrum laten weten nauw samen te werken met de autoriteiten. Verder willen ze geen mededelingen doen over de overval eerder vandaag.

Keurig geklede overvallers gefilmd

Op Twitter gaat een filmpje rond waarop de overval is te zien. Vier mannen, keurig gekleed in colberts en een Peaky Blinders cap op, komen de ruimte binnen rennen. Eén van de mannen slaat met een grote hamer een vitrine van Symbolic & Chase, een juwelen- en kunsthandel uit Londen aan gort. Twee andere mannen met wapens staan op de uitkijk en houden omstanders - waarschijnlijk bezoekers - op afstand.

Alarm

Op de achtergrond gaat op dat moment al een alarm af. Omstanders proberen de overvallers nog weg te jagen door met bloempotten te gooien. Maar daar zijn de overvallers niet bepaald van onder de indruk. Ze gooien - zo lijkt het - de buit in een plastic tasje en gaan er op een drafje vandoor.  Opmerkelijk, geen van de vier overvallers lijkt de moeite te hebben gedaan om hun gezicht te bedekken met een masker. Ze staan dan ook vrij herkenbaar de vitrine leeg te roven.

Vitrine

La Tribune de l'art, een Frans tijdschrift over kunstgeschiedenis plaatste onderstaande foto op twitter met als bijschrift: 'De ruiten van een sieradenkraam is ingeslagen, twee gangsters dreigen met wapens om hun handlanger te beschermen. Ze vluchtten door het restaurant.'

De verdachten hebben sieraden buitgemaakt. Verdere details hierover brengt de politie nog niet naar buiten.

Klopjacht op de snelweg

De twee verdachten die zijn aangehouden reden in een grijze auto met een Belgisch kenteken. Op de A2 voor de Koning Willem Alexandertunnel werd de auto door de politie aan de kant gezet. Kort na de overval werden ook een politiehelikopter en speurhonden van de Landelijke Eenheid ingezet. De weg was tijdelijk afgesloten, maar is inmiddels weer open voor het autoverkeer.

Hoe de twee verdachten betrokken zijn bij de overval, wordt nog door de politie onderzocht. Naar andere verdachten zijn ze nog op zoek. De politie hoort op dit moment getuigen en heeft camerabeelden veilig gesteld. Op de locatie van de TEFAF (MECC) wordt tevens forensisch onderzoek verricht.

De politie is nog steeds op zoek naar camerabeelden en roept mensen op die hierover beschikken contact op te nemen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er iets is gestolen op de internationale kunst- en antiekbeurs in Maastricht. In 2011 werden ook al juwelen gestolen. Een jaar eerder gingen dieven ervandoor met een ring en een hanger ter waarde van 860.000 euro.

En in 2008 werd een diamanten halsketting met een verkoopwaarde van 1,2 miljoen euro gestolen. Twee vrouwen uit Mexico gingen hiervoor de cel in.

Op de beurs zijn 240 handelaren uit zo'n twintig landen te vinden. De TEFAF, die als zeer gezaghebbend bekend staat, trok in voorgaande jaren circa 70.000 bezoekers per editie.

Beeld: Screenshot uit de video

Hart van Nederland/ANP

Was jij erbij toen dit gebeurde? En zou je je verhaal eventueel willen delen met Hart van Nederland? Stuur de redactie een bericht via WhatsApp op 06 - 29 52 41 96 of bel 020 - 800 77 77.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.