Terug

Volg Hart van Nederland

Heldenspeld voor moedige gijzelaar Apple Store en vier anderen

Heldenspeld voor moedige gijzelaar Apple Store en vier anderen

112

1 apr 2022, 07:18

Vijf mensen die in februari de gijzeling hebben moeten doorstaan in de Apple Store op het Leidseplein worden vrijdag in het zonnetje gezet. Uit de handen van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wordt het vijftal geëerd en hebben ze een heldenspeld gekregen.

De 'bekendste' van de vijf is de Bulgaarse man die lange tijd onder schot werd gehouden. De andere vier wisten zich urenlang verscholen te houden in een kast.

'Split second'

"Namens alle Amsterdammers heb ik ze bedankt voor hun moed en daadkracht", schrijft Halsema op Instagram. Volgens de burgemeester leefde heel het land mee met de Bulgaar, die tijdens de gijzeling "in een split second" besloot om weg te rennen toen hij voor de deur van de winkel het water moest ophalen waar de gijzelnemer om had gevraagd. De 27-jarige verdachte uit Amsterdam rende daarop achter hem aan en werd vervolgens door de politie aangereden. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

"Zijn heldendaad is ongelofelijk moedig, ook al ziet hij zichzelf niet als held", schrijft Halsema over de Bulgaar, die net als de andere vier anoniem wil blijven. Ook zij waren volgens Halsema moedig. "Ondanks hun benarde situatie wisten zij belangrijke informatie over de gijzeling door te geven aan de politie."

Gijzeling

Tijdens de gijzeling schoot de 27-jarige gijzelnemer onder andere op de politie en dreigde hij zichzelf op te blazen. Hij eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht.

De gijzelnemer werd aangereden door een politieauto toen hij achter de gegijzelde man aan de winkel uit rende. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.