Terug

Volg Hart van Nederland

Fors meer zedenaangiften na The Voice-onthulling: 'Vooral op zoek naar erkenning'

Fors meer zedenaangiften na The Voice-onthulling: 'Vooral op zoek naar erkenning'

112

26 apr 2022, 21:34

De politie heeft haar handen vol aan nieuwe zedenzaken sinds de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. In de eerste drie maanden van dit jaar deden 4.000 mensen aangifte, 1.100 meer in vergelijking met een jaar geleden.

Dat meldt het AD dinsdag. De politie zegt dat er een duidelijk verband is tussen de forse toename en de onthullingen over The Voice door het YouTube-programma BOOS, eind januari. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte maandag bekend dat het een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar het wangedrag achter de schermen bij de talentenjacht.

Justitie heeft tot nu toe in totaal vijf aangiften tegen vier verschillende personen onderzocht en hierna besloten om verder strafrechtelijk onderzoek te doen. Eerder was al duidelijk geworden dat het gaat om aangiftes tegen oud-coaches Ali B en Marco Borsato, voormalig bandleider Jeroen Rietbergen en een tv-regisseur.

'Beerput nog heel diep'

Volgens strafrechtadvocaat Richard Korver is het taboe om een zedenzaak te melden door het The Voice-schandaal meer verdwenen, maar "die beerput is nog heel erg diep". Hij legt tegen Hart van Nederland uit dat het probleem van zedenzaken "levensgroot" is, en dat het te lang duurt voordat een zaak wordt opgepakt.

Dat komt onder meer door een gebrek aan mankracht bij de politie. Om die werklast te verminderen en slachtoffers van misbruikzaken beter te kunnen begeleiden, kunnen melders binnenkort meteen in contact komen met een strafrechtadvocaat. Zaken die minder kansrijk zijn kunnen volgens Korver op die manier worden afgehandeld door bijvoorbeeld mediation.

Gebrek aan bewijs

Als het toch tot een strafzaak komt, staan de verklaringen van het slachtoffer en de verdachte vaak lijnrecht tegenover elkaar, weet de raadsheer. "Zedenzaken zijn meestal zonder getuigen. Vaak komt iemand pas na enige tijd met het verhaal, dus dan zijn sporen mogelijk ook al weg. Bewijs is soms lastig te leveren." Vorige week werden drie verdachten, één man en twee vrouwen, nog in een Haagse zedenzaak vrijgesproken van verkrachting vanwege gebrek aan bewijs. Justitie had elf jaar cel tegen de drie verdachten geëist. Zeker tien vrouwen maakten melding bij de politie van deze zaak, waarvan vier er daadwerkelijk aangifte deden.

'Slachtoffers zoeken erkenning'

Mimitaa Girdhari was een van de vrouwen die melding maakte. In 2006 werd zij als 18-jarige slachtoffer van zware aanranding door de man en een van de vrouwen. Ook werd ze gedrogeerd met GHB. Het was voor haar een klap in het gezicht dat het drietal werd vrijgesproken. "Dat doet zo veel met je."

"Als je slachtoffer bent, ben je vooral op zoek naar erkenning", weet strafrechtadvocaat Korver. "Op het moment dat de rechter de verdachte vrijspreekt, kan dat voelen alsof je niet wordt geloofd." Girdhari is van plan om alsnog aangifte te doen en hoopt dat het OM in hoger beroep gaat in de zedenzaak.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.