Terug

Volg Hart van Nederland

Dader krijgt in hoger beroep flink lagere straf voor doden baby Xaja (1)

112

5 apr 2022, 14:08

Maick S. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens doodslag op de baby van zijn vriendin. Het hof in Arnhem acht bewezen dat hij het veertien maanden oude meisje Xaja in oktober 2017 gruwelijk heeft mishandeld en drugs heeft gegeven.

De nabestaanden staan na de uitspraak te trillen op hun benen. "Ik ben nog nooit in mijn leven zo boos geweest", zegt Xaja's oma tegen Hart van Nederland in een eerste reactie op het vonnis. Maick S. kreeg drie jaar geleden namelijk nog tot 22 jaar gevangenisstraf opgelegd voor zijn daad. De rechtbank oordeelde toen dat er sprake was van moord.

Voorbedachte rade of opwelling?

In het hoger beroep is zijn gevangenisstraf nu verlaagd naar twaalf jaar, omdat de rechtbank alleen doodslag bewezen acht. Volgens de rechters blijft namelijk onduidelijk hoe lang de fatale mishandeling geduurd heeft en hierdoor kan niet worden vastgesteld of Maick S. met voorbedachte rade of in een opwelling handelde.

De moeder van Xaja zat na de dood bijna anderhalf jaar vast op verdenking van medebetrokkenheid. De rechtbank heeft haar nu vrijgesproken. Als Maick S. de baby gedood heeft, kan zij dat niet gedaan hebben, beredeneren de rechters. Ook kan volgens hen niet vastgesteld worden of zij van de intenties van haar vriend geweten kan hebben.

Zes mogelijke doodsoorzaken

Xaja overleed op 12 oktober 2017 in het ziekenhuis in Hengelo. Uit sectie bleek het slachtoffertje 'extreem' mishandeld was. Er werden in totaal 39 bloedingen, botbreuken en sporen van verwurging aangetroffen. Een kinderpatholoog stelde vast dat er zes mogelijke doodsoorzaken waren,

Maick S. ontkent dat hij het meisje - met wie hij die ochtend alleen thuis was - fataal heeft mishandeld. De nacht ervoor had hij bij zijn overbuurvrouw amfetamine gebruikt. In het bloed van Xaja werd later een hoge concentratie van de stof aangetroffen. De opgelegde celstraf is daarom ook voor het toedienen van de drug aan het babymeisje.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.