Terug

Volg Hart van Nederland

Stagiaire maakt ongepaste filmpjes van kinderen op opvang en plaatst ze op sociale media

Stagiaire maakt ongepaste filmpjes van kinderen op opvang en plaatst ze op sociale media

112

17 jan 2023, 16:37

Een 19-jarige stagiaire van een Amsterdams kinderdagverblijf is dinsdag op staande voet ontslagen. Dit gebeurde nadat ze filmpjes van de kinderen maakte in kwetsbare posities en deze op TikTok en Snapchat plaatste. Ondanks dat de filmpjes onwenselijk zijn, zijn deze niet strafbaar, meldt een politiewoordvoerder aan het AD.

De kinderen van de opvang Kindergarden Stadstimmertuin zijn herkenbaar te zien. Op sociale media gaan er geruchten rond dat zij ook naakt in beeld zouden zijn, maar volgens de politie is dat niet het geval. "Er wordt wel nog naar de zaak gekeken, maar vooralsnog is er geen aanleiding om te denken dat het hier gaat om een strafbaar feit." De ouders van de kinderen reageren verbijsterd op het voorval, meldt het AD.

Video's

Waar het om gaat: de stagiaire zou video's hebben gemaakt van onder meer kinderen die omvallen nadat een bal tegen hen aan wordt geschopt. Ook zouden twee kindjes op elkaar liggen en moesten anderen reageren op een foto van twee zoenende mannen. Daarnaast was te zien hoe een kind werd gevraagd een zeehond na te doen.

Directeur van Kindergarden Nicole Krabbenborg meldt dat een van de ouders zondagochtend een video op sociale media zag rondgaan en hierop Kindergarden mailde. Het ging om een compilatie van 43 seconden. Er is toen meteen een crisisteam opgesteld. "Het gaat om onacceptabele beelden."

Zondag is aangifte gedaan bij de politie, die meldt dat er geen strafbaar feit te zien is op de beelden. Het kinderdagverblijf blijft nog in gesprek met de politie.

Op sociale media circuleren foto's en de naam van de stagiaire in kwestie rond. De directeur van de opvang vindt dat de 19-jarige genoeg is gestraft en noemt het tegenover de krant "choquerend" wat er nu allemaal gebeurd. Wel zegt ze dat het handelen van de stagiaire "ontzettend naïef en onacceptabel was."

Privételefoon niet toegestaan

Op de werkvloer van de kinderopvang is het niet toegestaan een privételefoon bij je te hebben en daarmee foto's of filmpjes te maken. Voor ouders worden wel beelden met een iPad van het bedrijf gemaakt. De vrouw moest dit ook voor school doen en heeft hier waarschijnlijk misbruik van gemaakt. Haar begeleider zou dit daardoor niet hebben opgemerkt. Op de telefoon van de stagiaire stonden volgens de directeur ook "liefdevolle beelden".

Op Facebook laat Kindergarden verder weten "enorm te zijn geschrokken". "Dit gedrag is onacceptabel en volledig in strijd met ons beleid (het vier ogenprincipe)." Dit betekent dat er altijd een volwassene moet kunnen meekijken of luisteren met een beroepskracht die bij de kinderen is. Dit principe werd ingevoerd na de Amsterdamse zedenzaak in 2010 met Robert M, die als crèche medewerker meerdere kinderen heeft misbruikt op een opvang.

Het bedrijf vraagt daarnaast iedereen die beelden heeft, om ze te verwijderen.

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.