Terug

Volg Hart van Nederland

Familie van Jouke (16) 'blij' dat OM onderzoekt doet naar schietende agent

112

22 juli 2022, 18:36

De familie van de 16-jarige Jouke is "blij" dat het Openbaar Ministerie (OM) strafrechtelijk onderzoek doet naar de politieagent die begin deze maand gericht op de trekker van de tiener schoot. Dat laat zijn moeder Tjitske Hospes vrijdag weten aan Hart van Nederland.

Woensdagavond 5 juli liep een boerenprotest op de A32 bij Heerenveen uit de hand. De afrit was afgesloten door de politie, maar Jouke reed op een gegeven moment met zijn trekker om de blokkade heen. Daarop schoot een van de agenten gericht op het voertuig. De trekker werd geraakt, maar Jouke bleef ongedeerd.

Poging tot doodslag?

De agent dacht dat de jongen op zijn collega's wilde inrijden en vreesde voor hun veiligheid. Daarop besloot de diender om gericht te schieten. Aanvankelijk werd Jouke opgepakt op verdenking van poging tot doodslag, maar na een dag trok justitie die verdenking in. Nu doet het OM onderzoek naar poging tot doodslag door de schietende agent.

Als het strafrechtelijk onderzoek is afgerond besluit justitie of de politieman daadwerkelijk vervolgd zal worden en of er een rechtszaak komt. De familie Hospes overwoog om aangifte te doen, maar gaf later aan toch liever in gesprek te gaan. "Ik wil van hem horen waarom hij geschoten heeft. Ik snap er echt niks van", zei Jouke eerder tegen Hart van Nederland.

Geen levensgevaar

Dat er nu een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar het incident kan op instemming rekenen van Jouke en zijn familie. "Wij zijn blij dat het OM het handelen van de agent nu gaat onderzoeken", reageert moeder Tjitske op het besluit. Verder wil ze niet ingaan op de zaak zolang het onderzoek nog loopt.

Het OM heeft vastgesteld dat het schieten door deze politieagent in strijd was met de Ambtsinstructie, legt officier van justitie Sierd Eijzenga uit. "Er was geen levensgevaar voor hemzelf, dan wel voor anderen. Daarom vinden we dat er nader strafrechtelijk onderzoek plaats moet vinden met het oog op verdenking van poging doodslag."

Verkeerde agent

De naam en leeftijd van de betrokken agent zijn worden om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt door justitie. Op social media gaan foto's rond van een politieman die op Joukes trekker geschoten zou hebben. Het OM benadrukt dat dit niet de agent in kwestie is en roept iedereen op om te stoppen met speculeren.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.