Terug

Volg Hart van Nederland

Explosieve samenwerking Duitse en Nederlandse politie: 250.000 kilo illegaal vuurwerk ontdekt

112

20 dec 2022, 13:51

Dankzij een samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie is er opnieuw een enorme hoeveelheid levensgevaarlijk vuurwerk in beslag genomen. De eerste schatting gaat uit van circa 250.000 kilo, dat lag opgeslagen in een bunker over de grens bij de Enschede. Twee personen zijn aangehouden en worden vervolgd. Eén van de verdachten worden ook verdacht van het witwassen van de opbrengsten.

Deze twee boden het vuurwerk, waaronder shells, vuurwerk van de zwaarste categorie, online aan. Kopers konden het vuurwerk ophalen in vuurwerkwinkels over de grens bij Duitsland. De politie zal het vuurwerk zoveel mogelijk terughalen bij de kopers.

KvK-inschrijving

Kopers moesten een KvK-inschrijving hebben om het vuurwerk aan te schaffen, meldt Daniëlle van Ieperen, officier van justitie. "De verdachten probeerden de regels te omzeilen door te vragen om een KvK-inschrijving en te doen alsof er sprake is van professionele handel. Zij verkochten het jaar rond vuurwerk dat zwaarder en gevaarlijker is dan toegestaan in Nederland en Duitsland. In werkelijkheid zijn hun afnemers namelijk geen vuurwerkprofessionals, maar bijvoorbeeld huisvaders en illegale handelaars."

Begin november wist de politie vlak over de grens in Duitsland ook al een flinke partij vuurwerk te onderscheppen die bestemd was voor de Nederlandse markt. Het ging toen om zo'n 350.000 kilo illegaal vuurwerk met een straatwaarde van enkele miljoenen euro's.

Beeld: Politie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.