Terug

Volg Hart van Nederland

Drie gemeenten willen gewelddadige jongeren blokkeren van sites en social media

Drie gemeenten willen gewelddadige jongeren blokkeren van sites en social media

112

14 jan 2023, 12:14

De burgemeesters van Zoetermeer, Den Haag en Delft willen gaan experimenteren met een digitaal gebiedsverbod. Gewelddadige jongerengroepen uit de regio zouden daarmee moeten worden aangepakt en geweld worden verminderd. Het moet de volgende stap worden in de strijd tegen zogenoemde 'drillrapgroepen'.

Een schietpartij in een speeltuin in Zoetermeer, een steekpartij in een winkelcentrum in Delft, een schietpartij bij een Mbo-school in Zoetermeer. Allemaal hadden ze enigszins iets te maken met gewelddadige jeugdgroeperingen die zich begeven in de steden. De burgemeesters van die steden bundelen hun krachten samen en lieten een onderzoek doen door onderzoeksbureau Partner in Crime, meldt Omroep West.

In het onderzoek zijn de drillrapgroepen in kaart gebracht. Het onderzoeksbureau kwam erachter dat zij steeds vaker online samenkomen. De gemeente heeft maar weinig zicht en middelen om de jongeren aan te pakken. Het onderzoek merkt op dat de gemeenten de eerste stappen heeft gezet, maar nu wel moet doorpakken. Een 'digitaal gebiedsverbod' zou daarbij een goed volgend middel zijn, aldus het bureau.

Wat is een digitaal gebiedsverbod?

Fysieke gebiedsverboden zijn wel bekend. Mensen mogen dan tijdelijk niet meer in een bepaald gebied komen. Bij een digitaal gebiedsverbod gebeurt ongeveer hetzelfde, alleen dan online. Iemand wordt dan (tijdelijk) verbannen van bepaalde social media of websites. Maar het kan ook gaan om een tijdelijk verbod op het doen van specifieke uitlatingen online.

Volgens de burgemeesters is het lastig om een dergelijk digitaal gebiedsverbod te realiseren. Er zijn namelijk geen wetten voor het online blokkeren van burgers, waardoor niet duidelijk is of het wettelijk gezien wel mag. Als het wel mag, gaan de burgemeesters er ook gebruik van maken. "Als je dan leest wat er online allemaal gebeurt denk je: oké, daar moeten we dus echt aan werken. We moeten daar meer zicht op krijgen, juist omdat jongeren veel online communiceren", vertelt burgemeester Bezuijen van Zoetermeer in West Wordt Wakker.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.