Terug

Volg Hart van Nederland

Door trein geramde bus net klaar met dienst: 'Gelukkig geen slachtoffers'

Door trein geramde bus net klaar met dienst: 'Gelukkig geen slachtoffers'

112

17 okt 2022, 15:22

De bus zonder passagiers die maandagochtend op een spoorwegovergang in Bergen op Zoom doormidden werd gereden door een trein, had geen dienst.

"De chauffeur had een ochtenddienst gedaan en reed daarna terug naar zijn stalling. Vandaar dat de bus op dat moment geen dienst had en er geen mensen in zaten", zo laat een woordvoerder van moederbedrijf Connexxion weten.

Op de bus staat het logo van Connexxion, maar de bus werd op het moment van het ongeluk gebruikt door een van de onderaannemers van het bedrijf, BusiNext. Volgens de woordvoerder gaat het naar omstandigheden goed met de buschauffeur, die op tijd de bus uit kon komen. "Voor ons is dit natuurlijk enorm schrikken. We zijn blij dat hem niks mankeert en dat het ook met de machinist naar omstandigheden goed gaat."

Technische problemen

De bus is op de overweg gestrand door technische problemen. Dat verklaarde de buschauffeur zelf tegenover de politie. "De chauffeur heeft ter plaatse verklaard dat hij met groen licht van de verkeerslichten die bij de spoorwegovergang zijn is opgereden, en dat de bus toen op de overgang stil viel. Toen kwamen de spoorbomen naar beneden en is hij uit de bus gesprongen", aldus een woordvoerder van de politie. De politie heeft de chauffeur aangemerkt als verdachte, maar zegt de man pas te verhoren als de resultaten van het onderzoek naar de toedracht van de aanrijding bekend zijn.Er moet sporenonderzoek ter plaatse gedaan worden en technisch onderzoek naar de bus. Een verkeersongevallenanalist, medewerkers van de Verkeerspolitie en de Landelijke Eenheid voeren het onderzoek uit. Connexxion werkt in verschillende regio's met onderaannemers die af en toe een dienst rijden voor het busbedrijf. Volgens de woordvoerder wordt van die diensten gebruikgemaakt vanwege personeelstekort.

De buschauffeur is door ambulancepersoneel nagekeken, maar bleek niet gewond. In de trein zaten 85 passagiers die zijn onderzocht door de hulpdiensten, meldt de NS. De reizigers zijn uit de trein gehaald en met een bus verder vervoerd. Eelco van Asch van NS spreekt van "een vreselijk ongeval waar gelukkig geen slachtoffers bij gevallen zijn". Hij geeft aan dat de machinist en conducteur ongedeerd zijn, maar geschrokken. "Collega's hebben hen opgevangen om te praten over hun ervaringen."

Dagen geen treinen over spoorwegovergang

De bus is door de aanrijding helemaal doormidden gebroken en de ravage bij de spoorwegovergang is enorm. De omgeving van de Marconilaan, waar het ongeluk gebeurde, is afgezet voor verkeer.

ProRail meldt dat het treinverkeer tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is gestremd. Volgens de spoorbeheerder gaat de reparatie van de overgang zeker drie dagen duren. Tot die tijd rijden er geen treinen tussen het Noord-Brabantse Roosendaal en het Zeeuwse Kruiningen-Yerseke.

Volgens een woordvoerder is er "heel veel schade aan het spoor". Daarom duurt het een aantal dagen voor er weer treinen kunnen rijden. "De overweginstallatie is kapot. Dat zijn de slagbomen en de bellen die ervoor zorgen dat mensen het spoor niet oversteken als er een trein aankomt. Ook is er schade aan de spoorbaan zelf", vertelt de ProRail-woordvoerder. "De schade is ook nog niet volledig opgemaakt, want er wordt nog onderzoek gedaan naar het ongeval." Het is nog niet duidelijk hoe de bus stil kwam te staan op de spoorwegovergang.

Drie dagen lang geen treinen

De Nederlandse Spoorwegen zetten snelbussen in tussen Roosendaal, Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke. Ook rijden er stopbussen tussen Roosendaal, Bergen op Zoom, Rilland-Bath, Krabbendijke en Kruiningen-Yerseke.

De ontstane ravage is volgens spoorbeheerder ProRail enorm. Door de aanrijding kunnen er naar Zeeland drie dagen lang geen treinen rijden. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.