Terug

Volg Hart van Nederland

Dochter slachtoffer fatale schietpartij Zwijndrecht doet emotioneel verhaal: 'Hoe ziek ben jij?'

112

21 feb 2023, 22:14

Precies een maand na de fatale schietpartij in Zwijndrecht, doet een dochter van de doodgeschoten vrouw haar verhaal. Ze hoopt dat verdachte Minh Nghia Vuong, die nog altijd voortvluchtig is, eindelijk kan worden gepakt. "Hoe ziek ben je? Waarvoor? Omdat je verkering uit is, zeker? Zieligerd."

Bij de schietpartij raakt Anneke, de 38-jarige ex-vriendin van Vuong, zwaargewond. Dinsdag werd bekend dat ze inmiddels buiten levensgevaar is. Haar moeder Michiel overlijdt ter plekke. Anneke heeft drie oudere zussen en een van hen doet nu haar emotionele verhaal in Opsporing Verzocht.

Anneke was 'verwilderd' door relatie

Anneke leert Minh Nghia Vuong veertien jaar geleden kennen. "Ze is met deze meneer in aanraking gekomen en van het een op het andere moment was Anneke weg", zegt haar zus. "Mijn moeder zei, Anneke was toen 26, 'Anneke, je gaat toch niet met hem? Dat is toch geen type?' Ik denk twee dagen later hadden ze haar spullen gepakt en weg waren ze." Anneke verbreekt al het contact, terwijl ze eerder juist zo close is met haar moeder, zussen en vriendinnen.

Na drie jaar komt de zus die nu haar verhaal doet achter een adres van Anneke. Ze belt aan en schrikt van wat ze ziet. "Ze was verwilderd. Een verwilderd beest." De relatie duurt bijna vijftien jaar. Volgens de zus doen zij in die 15 jaar maar weinig leuke dingen "Geen vakanties of luxe dingen. Het is hard dat ik het moet zeggen over mijn eigen zusje, maar een zwerversbestaan. Nooit vastigheid. En het is een meisje dat houdt van huiselijkheid, gezelligheid, koken en familie." De dames zien dat moeder Michel veel zorgen heeft over Anneke. Ze kampt sinds vorig jaar ook met gezondheidsklachten, omdat ze onder andere meerdere hartinfarcten kreeg.

'Hoe ziek ben je?'

Eind vorig jaar verbreekt Anneke de relatie met Vuong. Ze gaat weer bij moeder Michel wonen, maar wordt niet met rust gelaten. "Ze werd dag en nacht opgebeld door hem. Dag en nacht." Maar dat het zo fout zou gaan, had niemand gedacht. Op 21 januari gaan de twee shoppen in een winkelcentrum in Zwijndrecht. Ze plaatsen nog een foto in een groepsapp, terwijl ze met chocolademelk en snert uitrusten. "Dan zie je ook dat mijn moeder heel sterk vermagerd is en heel zwak en ziek is."

Als de twee naar huis gaan, worden ze door Vuong opgewacht op het parkeerterrein. Volgens de politie worden ze door hem verrast en van dichtbij neergeschoten. Michel overlijdt direct. "Ik kan niet begrijpen dat je een vrouw vermoordt van 66 jaar, die zwak is", zegt haar dochter met een stem die dik is van emotie. "Hij heeft geen last van haar gehad, het was geen vervelende schoonmoeder. Dat kan ik me echt niet voorstellen. Dat hij Anneke neerschiet ook niet, maar hij heeft eerst op mijn moeder geschoten."

Het zorgt voor veel boosheid bij de familie. "Hoe ziek ben je? Waarvoor? Omdat je verkering uit is, zeker? Hoe zielig ben je dan? Dat ze je niet meer moeten? Of is het jaloezie? Dat Anneke wel een warm gezin heeft?" De politie bevestigt die vermoedens. Woordvoerder Lilian van Duijvenbode vertelt in Opsporing Verzocht dat Vuong al bij de politie bekend was vanwege enkele overvallen. "Maar dat ging om geld, maar dit is een laffe daad. Mogelijk omdat hij het niet kon verkroppen dat zijn relatie was stukgelopen."

Vuong mogelijk nog in Rotterdam

De politie heeft het vermoeden dat Vuong nog steeds in de regio Rotterdam is en hij waarschijnlijk hulp krijgt. Onbegrijpelijk, vindt Annekes zus. "Dit is een zieke moordenaar die een oud vrouwtje heeft vermoord en een jonge vrouw al 15 jaar heeft misbruikt, ik heb er geen ander woord voor. En nu nog een half leven teruggeeft. Ik snap niet dat je zo iemand helpt." Ze hoopt dat mensen die iets weten over de verblijfplaats van Vuong zich alsnog melden bij de politie. Voor de gouden tip ligt 30.000 euro klaar.

Luister ook naar de podcast TV-TALK, waarin iedere dag de belangrijkste fragmenten van de televisieavond doorgenomen worden.

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Beeld: Opsporing Verzocht

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.