Terug

Volg Hart van Nederland

Verbod op discriminatie om seksualiteit en handicap definitief toegevoegd aan grondwet

Verbod op discriminatie om seksualiteit en handicap definitief toegevoegd aan grondwet

112

17 jan 2023, 14:57

Het is voortaan niet meer toegestaan om iemand te discrimineren vanwege een handicap of seksuele gerichtheid. Het voorstel om artikel 1 van de grondwet aan te passen kan rekenen op voldoende steun in de Eerste Kamer, daarmee is de verruiming van de wet bijna een feit. In artikel 1 staat dat iedereen in Nederland "in gelijke gevallen gelijk behandeld" wordt. Daarna wordt een aantal gronden expliciet genoemd, waaronder geslacht en ras. Die lijst wordt nu uitgebreid. Zo'n aanpassing kost jaren omdat er meerdere keren over gestemd moet worden. Dat traject is nu bijna afgerond.

'Historische dag'

De wijziging is een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks waar twaalf jaar aan is gewerkt. "Je mag deze dag met recht historisch noemen!", zegt D66-Tweede Kamerlid Alexander Hammelburg, die de wet heeft helpen verdedigen in de Eerste Kamer.

"Een beperking, of op wie je verliefd wordt, mogen nooit reden zijn te worden buitengesloten", aldus PvdA'er Habtamu de Hoop. Laura Bromet van GroenLinks noemt het "een belangrijke stap voorwaarts in het bestrijden van discriminatie".

Kiezer kan nog bijsturen

Voor een grondwetswijziging moeten eerst de Tweede en Eerste Kamer in meerderheid voor stemmen. Vervolgens moet de wet nog eens in stemming gebracht worden nadat er verkiezingen geweest zijn, zodat de kiezer nog kan bijsturen.

Bij die laatste stemming (de tweede lezing) moet een tweederdemeerderheid instemmen. Dat is nu in beide Kamers gebeurd, zij het in de Eerste Kamer met enige vertraging. Aanvankelijk zou de senaat er al voor de kerst over stemmen, maar dat lukte niet omdat de PVV op het laatste moment een hoofdelijke stemming aanvroeg. Uiteindelijk stemden 56 Eerste Kamerleden voor en 15 tegen.

De wet hoeft nu alleen nog officieel ondertekend te worden door de koning en de verantwoordelijk minister en gepubliceerd te worden in de Staatscourant.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.