Terug

Volg Hart van Nederland

Deskundigen in zaak-Gino: 'Moordverdachte Donny M. verminderd toerekeningsvatbaar'

Deskundigen in zaak-Gino: 'Moordverdachte Donny M. verminderd toerekeningsvatbaar'

112

3 apr 2023, 10:38

Donny M., de man die ervan wordt verdacht de 9-jarige Gino te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood, is volgens deskundigen van de observatiekliniek Pieter Baan Centrum verminderd toerekeningsvatbaar.

Dat schrijft De Limburger. Volgens de krant is het rapport onlangs afgerond en zijn de bevindingen gedeeld met justitie. Deskundigen zouden in het rapport de rechtbank adviseren om bij een eventuele veroordeling een tbs-maatregel op te leggen, naast een eventuele gevangenisstraf.

Autisme en zwakbegaafd

Gino verdween op 1 juni vorig jaar terwijl hij aan het buitenspelen was in Kerkrade. De politie en honderden vrijwilligers zochten dagen naar de jongen. Op 4 juni werd Donny M. opgepakt in Geleen en hij leidde hij de agenten uiteindelijk naar het lichaam van de jongen.

Tijdens de eerste zitting in de zaak vertelde de verdachte dat hij het kind heeft meegenomen naar zijn woning, hem drugs en de erectiepil Kamagra toediende en hem seksueel heeft misbruikt. Het kind is daarna gewurgd en gesmoord, zo is de conclusie na sectie op het lichaam van Gino.

Donny M. heeft autisme en is zwakbegaafd. Hij werd door een rechter al eerder verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Destijds werd hij veroordeeld voor een poging tot doodslag, nadat hij een stoeptegel van een viaduct gooide.

"Hij is zeer afhankelijk van begeleiding en toezicht en kan op momenten dat deze begeleiding niet aanwezig is, impulsief handelen", aldus de rechter toen. M. is ook veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van twee kinderen en het misbruiken van zeker één van hen.

Inhoud

De volgende niet-inhoudelijke zitting in de zaak over Gino is op woensdag 10 mei. Dan wordt ook de inhoud van het Pieter Baan-rapport uitgebreid besproken. Volgens De Limburger wil justitie tot die tijd niets kwijt over de inhoud van die rapportage, net als M.'s advocaten.

De advocaat van Gino's nabestaanden, Phil Boonen, zegt dat hij nog niet door justitie is ingelicht over de inhoud van het rapport. „Ik ken de stukken en de conclusie niet, dus ik kan er niets over kwijt”, zegt hij tegen de krant.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.