Terug

Volg Hart van Nederland

COA ziet explosieve toename van agressie en geweld in asielzoekerscentra

112

22 mrt 2023, 10:44

Een steekpartij waarbij een asielzoeker tot op het bot wordt opengesneden, een andere azc-bewoner die zichzelf iets aandoet of een overdosis drugs neemt. Voor medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het allang geen uitzondering meer. Zij zien in de eerste paar weken van het jaar een flinke toename van agressie en geweld in asielzoekerscentra in Nederland.

Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) die De Telegraaf in handen heeft. "Messen, bijlen, diefstal en drugs zorgen voor onveilige situaties binnen de muren van de centra", valt er te lezen in het dagblad.

Geweld, medische noodgevallen en dreigen met zelfmoord

In de eerste elf weken van 2023 waren er voor alle locaties samen 2.392 gevallen van agressie of geweld, tegenover 1.279 gevallen in dezelfde periode het jaar ervoor. Ook kwamen er meer meldingen binnen over medische noodgevallen, zelfdestructieve acties en het overtreden van de huisregels. Het aantal meldingen van dreiging met zelfmoord is gestegen van 203 naar 369 keer.

De precieze reden van de stijging is nog niet bekend, het lijkt te maken te hebben met de stijging van het aantal asielzoekers dat het COA op moet vangen. Het COA erkent dat er grote incidenten plaatsvinden, veroorzaakt door een klein groepje bewoners, voornamelijk uit de bekende groep overlastgevers.

In het Drentse Nieuw-Weerdinge loopt het zo erg uit de hand met overlast van asielzoekers uit Ter Apel dat eigenaar van een tankstation genoodzaakt voelt om de deuren te sluiten:

Eigenaar pompwinkel houdt deur voortaan op slot vanwege overlast asielzoekers
1:57
Eigenaar pompwinkel houdt deur voortaan op slot vanwege overlast asielzoekers

Een groep oververtegenwoordigd

Een medewerker van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DVO) meldt dat de agressie binnen de muren van de asielzoekerscentra toenemend onveilig is. De medewerkers van de dienst worden erbij gehaald als incidenten uit de hand lopen en zij mogen in tegenstelling tot 'reguliere' beveiligers wapens dragen en geweld toepassen. Volgens de medewerker zijn Algerijnen oververtegenwoordigd bij het geweld in de centra en spannen zij de kroon.

Volgens de medewerkers gaat het geweld in golven en de situatie wordt er niet beter op met de rondreizende asielzoekers die amper kans maken op asiel. Anders dan Marokko en Tunesië geldt Algerije niet langer als 'veilig land', waardoor asielverzoeken niet via de snelle route kunnen worden afgedaan. Vechtpartijen ontstaan meestal na onderlinge diefstal van spullen of bij drugs- en alcoholgebruik.

Hoge werkdruk en verzuim bij azc-medewerkers

Het COA erkent dat er sprake is van toename van geweld en agressie, veroorzaakt door een klein groepje bewoners. Het aantal opvanglocaties en bewoners is in een jaar tijd verdubbeld en de overlast is inherent aan deze groei. Daarnaast is er onder azc-medewerkers de werkdruk hoog en zit bijna tien procent van het personeel ziek thuis.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.