Terug

Volg Hart van Nederland

Scouts in tranen: clubgebouw verwoest bij felle brand

112

4 sep 2021, 11:56

In Baarn is afgelopen nacht een clubgebouw in vlammen opgegaan. Het pand van scouting Merhula staat op het terrein van Paleis Soestdijk. De brandweer kon niets meer doen om het houten gebouw met koninklijke historie te redden.

Sander Koop is beheerder van het gebouw. Hij vertelt zaterdagochtend telefonisch aan Hart van Nederland dat hij om 4.40 uur werd gebeld door een omwonende die een grote knal had gehoord en een oranje gloed boven de bossen zag. "Ik ben erheen gegaan en trof een smeulend clubhuis aan", zegt hij hoorbaar aangeslagen.

In brand gestoken?

Het is onduidelijk wat de grote brand heeft veroorzaakt. De politie onderzoekt de zaak en houdt alle scenario's open. Volgens Koop is de gehoorde knal waarschijnlijk een gasfles geweest. "Die stonden in een brandveilige kast, dus het moet ontzettend heet zijn geweest", denkt de beheerder.

In het Utrechtse dorp gaan geruchten rond dat de brand in het scoutinggebouw zou zijn aangestoken. Het prikkeldraad rondom het clubhuis zou namelijk zijn doorgeknipt. De politie heeft die geluiden ook gehoord, maar een woordvoerder laat weten dat het "te vroeg" is om nu conclusies te trekken.

Oude school Willem-Alexader

Het afgebrande pand in Baarn heeft een bijzondere historie. Het werd in 1964 gebouwd in opdracht van toenmalig koningin Juliana en heeft als kleuterschool gediend. Onder meer koning Willem-Alexander en zijn broers Friso en Constantijn hebben gingen ernaar toe. Afgelopen week nog werd de toekomst van het gebouw besproken door de gemeente.

Beeld: Caspar Huurdeman

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.