Terug

Volg Hart van Nederland

Celstraffen tot acht jaar voor aanslagen Poolse supermarkten

Celstraffen tot acht jaar voor aanslagen Poolse supermarkten

112

24 feb 2023, 10:42

De rechtbank in Alkmaar heeft vrijdag gevangenisstraffen tot acht jaar opgelegd aan vijf mannen die in december 2020 en januari 2021 betrokken waren bij een serie bomaanslagen op Poolse supermarkten verspreid over het land.

Het OM had vorige maand gevangenisstraffen tot negen jaar geëist. In het vonnis sprak de rechtbank van "intimiderend, excessief en grof geweld".

Vijf aanslagen

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 was het vijfmaal raak bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk (tweemaal) en Tilburg. De explosies hadden een verwoestende werking en veroorzaakten voor honderdduizenden euro's schade.

Omwonenden van de Poolse supermarkt in Beverwijk reageerden geschokt nadat ze voor de tweede keer in een week tijd werden opgeschrikt door een explosie:

Beverwijk beeft na tweede aanslag op Poolse supermarkt: 'Onge...
1:22
Beverwijk beeft na tweede aanslag op Poolse supermarkt: 'Onge...

In Aalsmeer werden bij de eerste ontploffing brokstukken met glas en hout tot 30 meter ver weggeslingerd. De gevel werd uit het gebouw geblazen. Een auto ging in vlammen op en in een woning boven de winkel ontstond brand. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

Motief onduidelijk

Het motief voor de aanslagen is ondanks uitvoerig rechercheonderzoek niet duidelijk geworden. Geen van de daders heeft willen verklaren over opdrachtgevers.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.