Terug

Volg Hart van Nederland

Buurtbewoners flatexplosie Bilthoven staan nog te trillen op hun benen: 'Lijkt wel een oorlogsgebied'

Buurtbewoners flatexplosie Bilthoven staan nog te trillen op hun benen: 'Lijkt wel een oorlogsgebied'

112

21 apr 2022, 18:01

"Ik sta nog steeds op mijn benen te trillen". Dat zegt Carlos, die tegenover de flat in Bilthoven woont die donderdagochtend deels werd weggeblazen door een explosie. "Het lijkt wel een oorlogsgebied."

De overbuurman heeft er geen woorden voor, laat hij weten aan Hart van Nederland. "Eerst zie ik de brandweer naar de flat rijden. Daarna hoor ik een grote knal. Ik schrok me dood. Ik liep snel naar binnen en daarna hoor ik een nog grotere knal. Ik dacht: het is oorlog."

Explosies

Donderdagochtend raakte een gasleiding lek bij werkzaamheden aan de flat aan de Weegschaal. Daarop volgde een explosie die beperkt bleef tot één woning. Door opgehoopt gas ontstond kort daarna een tweede, veel zwaardere explosie. Onder meer een deel van de gevel van het gebouw en de vloeren werden weggeblazen.

Vijf brandweerlieden en twee agenten raakten gewond. Vier van de slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. Zij hebben lichte of wat zwaardere verwondingen, zei burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt tijdens een persconferentie later op de dag.

'Verschrikkelijk'

Buurtbewoner Hans stond vlakbij toen de tweede explosie plaatsvond, zegt hij tegen Hart van Nederland. "Ik hoorde allemaal sirenes richting de flat rijden, dus ik ging even kijken. Ik zag toen alleen nog maar een kozijn tegen een auto aan liggen. De hulpverleners verzochten ons toen om weg te gaan", begint hij te vertellen.

"Toen stond ik met mijn buurvrouw te praten over wat er gebeurd zou kunnen zijn. Ik zei toen nog: 'Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.' Op dat moment kwam de tweede explosie. Die was zo krachtig, dat wil je niet weten." Hans kan nog steeds niet bevatten wat er is gebeurd: "Het kwam totaal onverwachts. We stonden net op het punt om weg te gaan."

Ook Hans zegt dat het beeld van het puin net een "oorlogsgebied" lijkt. "De achterkant is gewoon helemaal weggeblazen. Alleen het dak zit er nog een beetje op", legt hij uit. "Daar lagen brandweermannen onder. Ik hoop dat ze het goed maken. Het is verschrikkelijk."

Bewoners slapen niet thuis

Alle 28 woningen van het flatgebouw zijn ontruimd. Een woordvoerster van de gemeente De Bilt laat weten dat de bewoners de nacht niet thuis kunnen doorbrengen. Voor de bewoners wordt gezocht naar een opvangplek om de nacht door te brengen. Op dit moment worden de bewoners in de buurt opgevangen door Woonstichting SSW.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.