Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren willen vanaf maandag het hele land platleggen: 'Nederland dicht'

Boeren willen vanaf maandag het hele land platleggen: 'Nederland dicht'

112

29 juni 2022, 16:00

Een groep boeren is van plan om hun protesten tegen de stikstofplannen van het kabinet te verharden. Vanaf maandag willen ze het hele land platleggen. "Vanaf maandag 4 juli 2022 Nederland dicht", dreigen sommige actievoerders op social media.

De oproep wordt woensdag gedeeld in appgroepen op Telegram. Nederland is al dagen in de ban van massale boerenprotesten, maar volgens de boze boeren wordt er in politiek Den Haag nog steeds niet naar hen geluisterd. "Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties."

Vliegvelden, havens, distributiecentra

Ze zeggen daarom vanaf maandag onder andere Schiphol en Eindhoven Airport te willen blokkeren, net als de Rotterdamse haven. Ook distributiecentra van supermarkten staan op het lijstje. Het is de bedoeling dat lokale afdelingen de acties in hun eigen regio gaan organiseren. De oproep is wel om het "netjes" te houden.

De luchthavens laten in een reactie weten verdere informatie over de aangekondigde boerenprotesten af te wachten. Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport gaan met de Koninklijke Marechaussee in gesprek. De militaire politie is verantwoordelijk voor de veiligheid en handhaving op de vliegvelden.

In het bericht staat dat de aangekondigde blokkades nog gestopt kunnen worden, als minister Christianne van der Wal haar stikstofplannen intrekt. "Tot deze tijd heeft onze regering tijd om de plannen in de prullenbak te gooien." De boeren waarschuwen dat de bezettingen zullen doorgaan totdat het kabinet de stikstofplannen heeft gewijzigd.

'We moeten agenten uitputten'

Volgens Omroep Brabant worden in de chatgroepen ook plannen gedeeld om politie en Mobiele Eenheid (ME) tegen te houden. Zo zouden de demonstranten van plan zijn om waterballonnen met verf en olijfolie naar de ordetroepen te gooien, om zo het zicht van de bestuurders van de busjes te belemmeren.

"We moeten de agenten uitputten", staat in de online berichten die de regionale omroep heeft ingezien. "Wij zijn met meer, hou agenten zo lang mogelijk bezig zodat er uiteindelijk geen handhaving meer mogelijk is." De korpsleiding van de landelijke politie zegt op de hoogte te zijn van aangekondigde actie en "deze goed in de gaten te houden".

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.