Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna 8000 in Nederland veroordeelde criminelen lopen vrij rond

112

23 feb 2023, 08:19

Bijna 8000 veroordeelde criminelen ontlopen momenteel in Nederland hun gevangenisstraf, waarvan 90 procent onvindbaar is omdat ze zich in het buitenland schuilhouden. Dit blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid aan De Gelderlander.

Onder de voortvluchtige veroordeelden bevinden zich ook enkele zeer gevaarlijke individuen, zoals 606 daders van ernstige geweldsmisdrijven, waaronder één van de daders van de Beuningse vergismoord. Deze crimineel wist recentelijk te ontsnappen en wordt nu intensief gezocht. Daarnaast wordt er ook naarstig gezocht naar de ontsnapte tbs'er Sherwin W. uit de Pompekliniek in Nijmegen en drugsbaron Fahd el K. (38) uit Wageningen.

Meer voortvluchtigen achter de tralies

In 2017 hebben politie en justitie het opsporen van voortvluchtige veroordeelden flink aangescherpt. Destijds waren er namelijk maar liefst 11.000 criminelen op de vlucht waar nauwelijks naar werd omgekeken. Sindsdien zijn er jaarlijks honderden veroordeelden alsnog achter de tralies beland en in 2021 is het aantal voortvluchtigen teruggebracht tot minder dan 8000.

Volgens Peter Homminga van de politie Rotterdam, die leiding gaf aan het project 'Onvindbare veroordeelden', is dit een mooi succes. "Er bestond destijds het rare beeld dat je in Nederland als crimineel vrij rond kon lopen met een gevangenisstraf achter je naam. Maar dat is dus niet zo", aldus Homminga.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.