Terug

Volg Hart van Nederland

België wil dat Nederland uithalers strenger gaat straffen: 'We voeren dezelfde oorlog'

112

9 feb 2024, 17:10

Nederland zou uithalers van drugs net als België strenger moeten straffen, vindt de Belgische minister van Justitie. Nederland en België voeren dezelfde oorlog tegen de drugsmaffia en om die te kunnen winnen zijn "serieuze straffen" nodig, zegt minister Paul Van Tigchelt.

Nederland heeft sinds twee jaar de wet aangescherpt om de loopjongens harder aan te pakken die bijvoorbeeld cocaïne halen uit de zeecontainers waarin die is binnengesmokkeld. Maar ook nu komen ze vaak nog weg met een taakstraf en/of voorwaardelijke gevangenisstraf, tot frustratie van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Jarenlange celstraffen

In België krijgen uithalers in bijvoorbeeld cocaïneknooppunt Antwerpen "strenge straffen, van vier, vijf jaar", zegt Van Tigchelt in een interview met het ANP. Dat is nodig, "want we moeten hen zoveel mogelijk ontraden" om deze lucratieve criminele klussen aan te nemen. "Dat hebben jullie te laat beseft blijkbaar."

Hij is blij dat de Nederlandse strafmaat in ieder geval in theorie is verhoogd, maar wijst erop dat in België ook rechters meer zijn gaan meedenken. "Onze Antwerpse rechters gaan daar zeer matuur mee om, die zijn zich goed bewust van de problematiek."

Blijven jagen op kopstukken in buitenland

Europese misdaadbestrijders hebben de afgelopen decennia te weinig gedaan om drugscriminelen in hun portemonnee te raken, denkt Van Tigchelt, die jaren officier van justitie was in Antwerpen. Juist hun miljardenomzet maakt de drugsbendes haast onverslaanbaar. Maar lang "lag de focus te veel op het pakken van de smokkelwaar en de smokkelaar. We moeten meer 'money driven' zijn".

België en Nederland slagen er stilaan in om het luxeleventje van drugsbazen in toevluchtsoorden als Dubai te verstoren, meent de liberale justitieminister. Het emiraat werkt nog niet altijd vlot mee, maar Van Tigchelt bespeurt al groeiend ongemak bij criminele kopstukken die zich daar verschuilen. Sommigen wijken al uit naar Marokko en Turkije, maar "ook in die nieuwe toevluchtsoorden zullen we hen blijven opjagen".

Terugdeinzen

Van Tigchelt is ervan overtuigd met het huidige beleid het verdienmodel van de drugscriminelen te kunnen kraken. "Maar het is best mogelijk dat het nog enkele jaren slechter zal gaan."

Hij houdt er rekening mee dat ook politici, advocaten en journalisten in België net als in Nederland doelwit zullen worden. "Dit zijn jongens die echt voor niks terugdeinzen, en ze hebben ook alle geld en alle middelen om niet terug te deinzen." Het zal het grote geld zijn, denkt hij, waardoor ze veel verder gaan. Maar waarom ze de laatste jaren zoveel nietsontziender zijn geworden blijft "een intrigerende vraag".

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.