Terug

Volg Hart van Nederland

Ambtenaren hielpen zware criminelen aan valse paspoorten

Ambtenaren hielpen zware criminelen aan valse paspoorten

112

23 juli 2022, 09:08

Corrupte ambtenaren hebben jarenlang paspoorten 'gekloond' voor de zwaarste criminelen, waaronder Ridouan Taghi. Het Parool publiceert zaterdag een onderzoek hierover. Het blijkt dat lagere overheden het gevaar lang hebben onderschat en dat er nog steeds naïviteit heerst.

Het onderzoek naar de zaak begint nadat een bezorgde burger in 2014 zich bij de gemeente Utrecht meldt omdat er iets geks is met zijn paspoort. Het is geblokkeerd omdat het als vermist is opgegeven. Op de afdeling burgerzaken blijkt dan dat stagiair Mohamed K. (17) eenvoudig de dubbele controle op de aangevraagde paspoorten kan omzeilen en eigenhandig paspoorten kan uitgeven. Hij heeft dertien valse paspoorten laten vervaardigen.

2,4 miljoen foute procedures

Het waren echte paspoorten met de identiteit van een bestaand persoon, maar met de foto van de crimineel voor wie ze waren aangevraagd. K. werd, omdat hij minderjarig was, veroordeeld tot vier maanden taakstraf. Een valse identiteit geeft criminelen de mogelijkheid vrijuit te reizen en onder de radar te blijven.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schreef twee weken geleden aan de Tweede Kamer dat uit een steekproef onder zeventien gemeenten bleek dat in een kwart van de gevallen de procedures niet werden gevolgd. Er werden 8,7 miljoen paspoorten gecontroleerd en bij 2,4 miljoen daarvan werd de dubbele controle niet uitgevoerd.

Tientallen criminelen

Van Huffelen schreef aan de Tweede Kamer dat er inmiddels meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar corrupte ambtenaren lopen. Het is niet bekend om hoeveel het gaat. Wel is duidelijk dat tientallen criminelen gebruikmaken van legaal uitgegeven paspoorten met daarop een andere foto dan die van de persoon wiens naam op het document staat.

Er is inmiddels een verbeterprogramma opgesteld door Van Huffelen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.