Terug

Volg Hart van Nederland

Advocaat na vrijlating man die vier mensen doodreed: 'Cliënt wil tijd terugdraaien'

112

7 mrt 2023, 23:18

Omar E., de man die begin september in het Noord-Brabantse Oud Gastel vorig jaar twee kinderen en twee vrouwen doodreed, zou graag de tijd terugdraaien. Dat zegt zijn advocaat Yehudi Moszkowicz in gesprek met Hart van Nederland.

E. reed 155 kilometer per uur op een kruispunt af, waar hij maar 50 mocht. Op dat moment passeerde een Toyota net de haaientanden om over te steken. Een moeder (39), haar zoon (8) en dochter (10) kwamen om het leven. Ook een andere inzittende, een vrouw van 42, overleed. Haar 9-jarige dochter raakte gewond.

Dinsdag bepaalde de rechtbank in Breda dat E. onder voorwaarden vrijgelaten wordt. "Hij moet zich melden bij de reclassering. Hij mag niet rijden, niet eens op de fiets. En hij moet zijn paspoort inleveren", zegt zijn advocaat.

Geen doodslag

E. zit sinds begin september vast en komt dus na iets meer dan een half jaar (onder voorwaarden) vrij. Volgens Mosckowicz is dat mogelijk, omdat deze zaak geen crimineel dossier is. "Het OM heeft geprobeerd om doodslag erbij te betrekken, maar de eerste rechter heeft daarvan gezegd dat daar geen sprake van kon zijn. Want doodslag betekent dat iemand het opzettelijk doet en daarvan is hier geen sprake."

Het gevolg is dat de zaak behandeld wordt volgens het verkeersrecht. "Het is een heel heftige zaak. Dat vooropgesteld. Maar het is geen crimineel dossier. Het gaat uiteindelijk om een vreselijk auto-ongeluk", vertelt Moszkowicz. "Volgens het verkeersrecht heeft hij óf onvoorzichtig, óf roekeloos gereden."

Voorarrest

Aangezien E. al ruim een halfjaar in voorarrest zit, heeft de rechter volgens Moszkowicz bij de voorwaardelijke vrijlating rekening gehouden met de vermoedelijke strafmaat. "Als mijn cliënt wordt veroordeeld voor onvoorzichtig rijden, zal die straf lager uitvallen dan de tijd dat mijn cliënt nu in voorarrest zit."

Overigens erkent E. de fouten die hij gemaakt heeft. "Er wordt in de schrijvende pers een bepaald beeld van mijn cliënt neergezet, maar hij heeft vandaag zijn excuus aangeboden en gezegd dat-ie zou willen dat hij de tijd zou kunnen terugdraaien", zegt de advocaat tot slot.

In onderstaande video is te zien hoe inwoners van Oud Gastel een erehaag vormen en bloemen neerleggen voor de slachtoffers van het verkeersdrama:

Erehaag voor slachtoffers verkeersongeluk Oud Gastel: 'Inwoners zijn compleet lamgeslagen'
1:47
Erehaag voor slachtoffers verkeersongeluk Oud Gastel: 'Inwoners zijn compleet lamgeslagen'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.