Terug

Volg Hart van Nederland

'Aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden': reacties op snoeihard OVV-rapport

'Aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden': reacties op snoeihard OVV-rapport

112

1 mrt 2023, 13:05

"Buitengewoonlijk pijnlijk om te lezen" en "eindelijk erkenning". Royce de Vries en de familie van de kroongetuige hebben gereageerd op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging van personen rond het Marengoproces. Dat snoeiharde rapport is woensdag verschenen.

"Het is heel heftig om te lezen, het doet me meer dan ik aanvankelijk dacht", zegt Royce de Vries. Zijn vader, Peter R. de Vries, is in 2021 doodgeschoten. Hij was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Ook de broer en advocaat van B. zijn vermoord. "De fouten die zijn gemaakt, hoe het is verlopen. Mijn vader stond iedere keer voor een dichte deur".

De Vries noemt de inhoud van het rapport "niet verrassend, wel schokkend". "Zeker als je het zo allemaal op een rij ziet." Hij hoopt dat dit "een wake-up call" voor de minister is om de aanpak te hervormen.

De aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden, zegt Tahmina Akefi, zijn partner en verloofde.  Het is voor Akefi een beladen en emotionele dag, zegt ze. "De inhoud wist ik en verbaast me niet, maar het is pijnlijk omdat het nu zwart op wit staat. Peter is afgeslacht, omdat het systeem gefaald heeft."

Akefi heeft van dichtbij meegemaakt hoe de communicatie verliep over zijn beveiliging. "Dat hij niet de informatie kreeg waar hij recht op had om een duidelijke inschatting te kunnen maken van zijn veiligheidssituatie. Ook zijn signalen genegeerd die de aanslag hadden kunnen voorkomen."

Zes weken wachten op beveiliging

Akefi wijst op een appje van De Vries dat in het rapport is opgenomen en dat hij in december 2020 verstuurde. Daaruit blijkt dat het maar liefst zes weken heeft geduurd voordat er opnieuw contact met hem was opgenomen over zijn veiligheidssituatie. "Zo gaat dat in de praktijk...Zit zes weken tussen", appte De Vries. Royce hoopt dat de familie van de kroongetuige eindelijk erkenning gaat krijgen voor de "benarde positie waar zij tot op de dag van vandaag in zitten". "Zij zijn zes jaar lang een roepende in de woestijn geweest."

Erkenning

Dat lijkt er wel op. De familie reageert in Het Parool: "Na vijf lange en afschuwelijke jaren krijgen wij eindelijk erkenning voor wat ons is overkomen." Kort nadat de kroongetuigedeal met Nabil B. begin 2018 bekend was gemaakt, werd zijn broer doodgeschoten.

"Het rapport bevestigt wat wij al vanaf het begin weten: het kroongetuigesysteem voldoet niet, brengt onschuldige levens in gevaar en het Openbaar Ministerie is nalatig geweest aangaande onze veiligheid", aldus de familie van B. tegen de krant.

Grote steken laten vallen

In september 2019 werd de advocaat van B., Derk Wiersum, doodgeschoten. Ook daar zijn grote steken gevallen in zijn beveiliging. Advocaat Stijn Franken zegt namens de familie geen reactie op het rapport te geven.

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz gaat de aanbevelingen gebruiken voor de "verdere hervorming" van het stelsel. Dat zegt zij in een eerste reactie. De minister zegt uiterlijk eind april dieper op de bevindingen in te gaan.

"Afgelopen jaren heeft het kabinet al stevige verbeteringen ingezet en investeringen gedaan om het stelsel van bewaken en beveiligen te verstevigen en toekomstbestendig te maken", schrijft minister Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. "De toegenomen dreiging, specifiek uit de georganiseerde criminaliteit, maakt dat het aantal personen en objecten dat langdurig - soms zelfs vele jaren - intensief bewaakt en beveiligd wordt fors toegenomen is."

Ook om die reden wordt het stelsel momenteel veranderd.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.