Terug

Volg Hart van Nederland

Zeven jaar cel geëist tegen jongens die 'voor de grap' woning in brand staken en bewoners doodden

112

10 mei 2023, 20:14

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geëist tegen twee mannen die twee jaar geleden betrokken zouden zijn geweest bij een woningbrand in Hilversum. Daarbij kwamen de bewoners, Vanessa Vos (48) en haar partner Marco Witkamp (49), om het leven.

De woning van Vos en Witkamp werd in de vroege ochtend van 28 mei 2021 aangestoken. Omdat het stel vaker te maken had gehad met pesterijen, hingen ze bewakingscamera's op. Die legden vast hoe een man brandbare vloeistof door de brievenbus van de woning naar binnen spuit en het later aansteekt.

Het stel werd al langer getreiterd en de mannen staken de brand aan als 'grapje' bleek tijdens een tussentijdse zitting:

Fatale woningbrand in Hilversum aangestoken, echtpaar werd al...
1:38
Fatale woningbrand in Hilversum aangestoken, echtpaar werd al...

Door enorme steekvlam grijpt het vuur razendsnel om zich heen. Het slapende echtpaar werd door de brand overvallen en was kansloos. Witkamp wist nog wel het alarmnummer te bellen, maar hulp kwam te laat. Vos overleed enkele uren na de brand, Witkamp een dag later.

Flesje met benzine

Het OM eiste dinsdag al twee jaar celstraf en jeugd-tbs tegen een verdachte die destijds zeventien jaar was. Hij wordt gezien als degene die de brand feitelijk stichtte. El B. En Al H., de mannen tegen wie zeven jaar cel geëist is, zouden hem hebben geholpen.

Ze reden hem bijvoorbeeld naar de woning aan het Lutherhof in Hilversum en betaalden de benzine die werd gebruikt om de brand te stichten. Alle drie de verdachten ontkennen de beschuldigingen van het OM, maar volgens de aanklager is er geen twijfel over het aandeel van het drietal.

Met behulp van een videopresentatie liet hij zien hoe de auto van El B. de avond vooraf aan de brand naar de woning reed, inclusief een stop bij een tankstation om een flesje te vullen met benzine. Volgens het OM wordt het bewijs van bewakingscamera's ondersteund met telecomgegevens en telefoontaps.

Eerdere conflicten

De politie gaf eerder al aan dat het echtpaar langer geïntimideerd werd. Zo werd hun woning bekogeld met eieren en stenen en werd er een dode rat voor de voordeur gelegd. De laatste bedreiging was een week voor de brand, toen er een steen door het raam van de woonkamer werd gegooid.

Of die incidenten en de brandstichting iets met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk, maar een buurvrouw vertelde destijds aan Hart van Nederland dat ze bekend was met de conflicten. "Deze mensen waren erg op zichzelf en ze hebben weleens een mening gehad over andere mensen en er waren soms conflicten. Dus het verbaast me niet dat het is aangestoken. Maar het is heel naar", vertelde zij.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland. Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.